Tipsportu loni klesly tržby na 5,5 mld. Kč, zisk byl 223 mil. Kč

20.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. října (ČTK) - Společnosti Tipsport, největšímu domácímu provozovateli kurzového sázení, loni klesly tržby o 3,3 procenta na 5,49 miliardy korun. Čistý zisk z hospodaření činil 223,1 milionu korun, výsledek za předchozí rok zveřejněn nebyl. ČTK auditované výsledky převzala z internetových stránek obchodního rejstříku.

"Zisk Tipsportu a jeho rozdělení sami nezveřejňujeme a nekomentujeme," odmítl na dotaz ČTK připojit podrobnosti mluvčí Tipsportu Lubomír Ježek.

Příjmy ze sázek měl Tipsport nakonec menší, než předpokládal na počátku roku, kdy odhadoval rekordních 5,75 miliardy korun, a tím i prodloužení dlouholeté série neustálého zvyšování tržeb. Ani zde nebyl mluvčí sdílnější. "Konečný výsledek za rok 2004 byl o něco horší proti předpokladům po vyhodnocení úplných informací," uvedl.

I přes pokles ukazatelů si Tipsport udržel vedoucí místo na trhu. Druhá Fortuna měla třímiliardové tržby a čistý zisk 167,1 milionu korun. Tržní podíl obou firem tak činil takřka 80 procent z celkem loni vybraných sázek v hodnotě 10,6 miliardy korun.

Tipsport loni dle údajů pro rejstřík původně plánoval čtvrtmiliardový zisk. Cíl nenaplnil vedle slabších příjmů od sázkařů především kvůli změně daňových zákonů a zvýšenému odvodu na veřejně prospěšné účely. Pokles zisku tlumila menší úspěšnost sázkařů, čímž Tipsportu zůstala větší část vkladů.

Loni otevřel Tipsport přes 200 nových poboček, což byl nejrychlejší rozvoj v historii, a prodejní síť posílil na 979 míst. Letos se tempo zpomalilo, na konci roku by mělo sázkařům sloužit 1050 míst. I v letošním roce očekává Tipsport mírné zhoršení výsledků. Hodnota přijatých sázek by například měla dle Ježka činit asi 5,3 miliardy korun.

Tipsport se věnuje sázkám od roku 1991. Jeho základní kapitál je 100 milionů korun, akcie drží sedm fyzických osob, ale žádný z podílníků nemá více než pětinu akcií. Představenstvo Tipsportu navrhlo z loňského zisku vyplatit dividendu 100 milionů korun a zbytek převést do nerozděleného zisku z minulých let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK