Bosch Diesel otevřel výrobní halu v Jihlavě za 3,3 mld. korun

21.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


JIHLAVA 21. října (ČTK) - Strojírenský podnik Bosch Diesel otevřel novou výrobní halu v Jihlavě-Pávově. Vybudoval ji během deseti měsíců a investoval do ní přes 110 milionů eur (asi 3,3 miliardy korun). Ve výrobě nové generace vysokotlakých čerpadel pro dieselové motory bude výhledově pracovat až 1000 lidí.

"Rozvoj zdejšího závodu je úctyhodný a nepřehlédnutelný," zhodnotil premiér Jiří Paroubek. Podnik se 6200 pracovníky je největším zaměstnavatelem v kraji. Díky investicím již letos vytvořil 1000 nových míst; lidé dojíždějí za prací z celé Vysočiny. V kraji je nyní bez práce necelých 22.000 osob, úřady práce ale potřebné odborníky v evidenci nemají. Podnik proto spolupracuje se středními a vysokými školami a má vlastní vzdělávací program.

Budování nového provozu komplikoval složitý terén, především velké výškové rozdíly. Hala s 25.000 metry čtverečními je jedním z největších výrobních prostor skupiny Bosch v celosvětovém měřítku, uvedl ředitel Kersten Janik. První část haly byla uvedena do provozu v květnu, od staveniště byla dosud oddělena zástěnou. V září se v ní již vyprodukovalo 55.000 kusů nových čerpadel typu CP1H.

Bosch Diesel je nejvýznamnějším investorem v kraji. Od roku 1992 do loňska v Jihlavě vydal 505 milionů eur (asi 15,3 miliardy korun). Před pěti lety získal první vládní pobídku. Žádost o poskytnutí druhé pobídky nyní vláda projednává, uvedl Paroubek.

Jihlavský závod skupiny Bosch se rozvíjí díky výhodné poloze ve středu Evropy i kvalifikovaným pracovníkům, kteří pobírají nižší platy než v západoevropských zemích. Podle zástupce divize Dieselové systémy Karla Nowaka mu ale konkurují i provozy, které má Bosch v Číně nebo v Indii. Proto je důležité udržení přiměřeného růstu mezd a rychlého tempa zlepšování kvality dodávek, uvedl Nowak.

Bosch v regionu podporuje charitativní a sportovní organizace. Ročně jim rozdělí částky v řádu milionů korun. Ředitel Janik dnes předal šek na 50.000 eur (asi 1,5 milionu korun) hejtmanovi Vysočiny Miloši Vystrčilovi. Dar poslouží k nákupu vybavené sanitky pro rychlou záchrannou službu v Jihlavě.

Bosch Diesel, s.r.o, patří do německého koncernu Robert Bosch. V Jihlavě má tři závody; ve všech se produkují komponenty pro systém Common Rail pro největší světové výrobce automobilů. Loni podnik vykázal obrat 537,7 milionu euro (zhruba 16,3 miliardy korun). Letos by měl vyrobit přes 2,5 milionu čerpadel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK