Výdaje za léky rostou, ke konci roku i o desítky procent

23.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. října (ČTK) - Výdaje za léky se v posledních letech stále zvyšují. Od roku 2000 do konce loňského roku stouply podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv o více než 17 miliard na 55,85 miliardy korun. Z pohledu celého roku výdaje nejvýrazněji stoupají od října do prosince, což je způsobeno především nástupem chřipkových onemocnění. Loni v tomto období výdaje proti začátku roku stouply o více než čtvrtinu.

"Vstupuje se do zimních měsíců, objevují se chřipky a vznikají i onemocnění, která se léčí antibiotiky," řekl k sezónním výkyvům spotřeby léků výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem Lumír Kroček. Podzimní plískanice nahrávají podle něj šíření infekčních onemocnění více, než mrazivá zima. Pokud je zima mírná, jsou onemocnění horních cest dýchacích silná i v lednu a únoru. O prázdninách bývají výdaje za léky nejnižší.

Letos do června výdaje za léky podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv stouply meziročně o čtvrtinu na zhruba 33,3 miliardy korun. Počet balení dodaných do lékáren a dalších zdravotnických zařízení dosáhl téměř 200 milionu balení proti loňským 157 milionům balení.

Průměrná cena balení vzrostla v pololetí na přibližně 180 korun, což je ve srovnání se stejným obdobím loni o šest korun více. Cena za český přípravek se zvýšila o 11 Kč na téměř 100 korun. Lék dovážený ze zahraničí stál přes 270 korun.

V dodávkách léčivých přípravků podle počtu balení tvoří největší objem léčiva kardiovaskulárního systému. Letos v pololetí dodaly firmy do lékáren a zdravotnických zařízení téměř 40 milionů balení těchto léků. Na druhém místě byla léčiva nervového systému s počtem 32,5 milionu distribuovaných balení a třetí místo patřilo lékům respiračního onemocnění s počtem přes 28 milionů balení.

Růst výdajů za léky zřejmě bude pokračovat. Na trh se dostávají stále nové léky, které jsou dražší, než zavedené přípravky. Ministerstvo financí podle Kročka nedovoluje u levných léků zohledňovat narůstající výdaje spojené s výrobou, takže firmy ztrácejí zájem dodávat je na trh. "A tím pádem se spotřeba přesouvá k dražším lékům," podotkl Kroček.

K nižším výdajům by podle něj vedlo to, kdyby stát zavedl například placení za návštěvu lékaře či za výběr léku na předpis. "To by mohlo od nadužívání zdravotní péče odradit," uvedl.

Zdravotní pojišťovny se tento týden dohodly s premiérem Jiřím Paroubkem na opatřeních, která mají vést k úsporám a snížení více než desetimiliardového dluhu zdravotního pojištění. Mimo jiné to předpokládá, že náklady na léky porostou o deset procent místo dosavadních 12. Celková částka, jaká bude v příštím roce na zdravotnictví vydána, zatím není jasná. Ministerský náměstek Petr Sláma řekl, že hlavní úspory očekává v úhradách za poskytnutou péči a za léky.

Na tuzemském trhu působí výrobci a dovozci originálních léků a tzv. generických léků, což jsou ekvivalenty originálních léků, u nichž vypršela patentová ochrana. Největším tuzemským výrobcem léků je Zentiva, která se zaměřuje na generická léčiva. Mezi přední české farmaceutické firmy dále patří Ivax, Medicom International či Promed. K dovozcům generických léčiv se řadí Krka, Lek Pharma či Ratiopharm. K největším výrobcům originálních léků, které působí v ČR, patří Abbott Laboratories, AstraZeneca, Glaxosmithkline, Merck, Novartis, Pfizer a Schering.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK