Celníci zadrželi 18 tun zkažených fíků a tunu rýže

24.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. října (ČTK) - Pražští celníci zadrželi v minulých dnech více než 18 tun zdravotně závadných fíků dovezených z Turecka. Celní úřad rovněž nepustil na český trh zhruba jednu tunu rýže z Vietnamu, Informoval o tom mluvčí Celního ředitelství Praha Zdeněk Málek.

Analýza zásilek fíků Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí prokázala podle Málka výrazné překročení povolené hranice aflatoxinu. "Aflatoxiny patří do skupiny mykotoxinů, jež se obecně považují za velmi silné karcinogeny," uvedl. Příslušný celní úřad rozhodl, že nepropustí zboží do volného oběhu. V nejbližší době se zboží vrátí zpět mimo území EU.

V případě dovážené balíčkované rýže celníci objevili větší množství živého drobného hmyzu a zboží rovněž nepustili od oběhu. "Analýzy odebraných vzorků prokázaly, že se jedná o skladištního škůdce pilouse rýžového (Sitophilus oryzae). Ten nejen znečišťuje a poškozuje potravinářské komodity, ale způsobuje u citlivých osob závažné alergické reakce," doplnil Málek.

V současné době jsou závadné potraviny ve skladech pod celním dohledem. Celkově letos celníci nepustili na trh více než 70 tun nebezpečných potravin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK