Majitelem největší ukrajinské ocelárny se stal Mittal Steel

24.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


KYJEV 24. října (ČTK) - Majitelem největší ukrajinské ocelárny Kryvorižstal se stal největší světový výrobce oceli Mittal Steel. Za ukrajinský podnik nabídl 4,8 miliardy dolarů, v přepočtu tedy téměř 120 miliard Kč. Vyvolávací cena přitom činila deset miliard hřiven, což jsou asi dvě miliardy dolarů. Uvedla to dnes agentura AP.

Prodej Kryvorižstalu je největší privatizační kauzou na Ukrajině a případ sám byl pozorně sledovaný z více důvodů. Podnik byl totiž už jednou prodán, jeho majitelem se ale stal člověk spřízněný s bývalým prezidentem Leonidem Kučmou. Soud proto letos prodej ocelárny zrušil a nařídil novou soutěž.

Transparentní prodej Kryvorižstalu byl i cílem nynějšího prezidenta Viktora Juščenka. Aukce proto byla pečlivě připravená a její samotný průběh přenášely televizní kamery. Juščenko se totiž snaží investorům dokázat, že bývalá sovětská republika to se společenskými změnami myslí vážně. Dnešní aukce se dokonce zúčastnil osobně, aby na její průběh dohlédl.

Cena 24,2 miliardy hřiven, což je vítězná suma v místní měně, je dokonce nad odhady analytiků. Loňský prodej, kdy firmu získalo konsorcium kolem Kučmova zetě Viktora Pinčuka, vynesl asi pětkrát méně.

Kryvorižstal se na celkové výrobě kovů na Ukrajině podílí z 20 procent. Společnost Mittal Steel se tak stává největším přímým zahraničním investorem na Ukrajině. Proti Mittalovi se v soutěži postavila skupina Industrial Group Consortuim, jehož součástí je evropský výrobce oceli Arcelor a firmy z Donbasu. Zájem však měla také ukrajinská společnost LLCSmart-Group.

Aukce začala tak, že všichni tři zájemci odevzdali do skleněné nádoby zalepené obálky, v nichž byla uvedena zahajovací cena. Zástupci státu pak obálky otevřeli a přečetli částky, které v nich byly uvedené. Konsorcium kolem Arceloru nabídlo nejvyšší zahajovací cenu asi 12,5 miliardy hřiven, pak ale ke slovu přišla otevřená aukce.

Zástupci všech tří firem, které měly o privatizaci ocelárny zájem, seděli na oddělených místech a nabídky zvyšovali za pomoci bílých transparentů. Cena se zvyšovala vždy po 100milionových částkách a po krátké chvíli už cenu zvyšoval pouze Mittal Steel a konsorcium kolem Arceloru. Ukrajinci tak ztratili zájem prakticky hned, jakmile se cena výrazněji zvýšila.

Průběh aukce byl přitom velmi napjatý. Licitátor se mnohokrát dostal téměř k potvrzujícímu vyvolání ceny, když jeden ze zájemců do soutěže opět vstoupil a cenu opět zvýšil. Juščenko, který celý proces sledoval, se po skončení aukce pousmál a podle agentury AP tak dal zřejmě najevo spokojenost s aukcí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK