Pohonné hmoty zlevňují, cena benzinu za týden klesla o 34 haléřů

24.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. října (ČTK) - Čerpací stanice dále zlevňují pohonné hmoty. Průměrná cena benzinu Natural 95 klesla za poslední týden o 34 haléřů na 31,82 koruny za litr. Nafta zlevnila o 12 haléřů na 29,90 koruny za litr. Jde o nejrychlejší pokles za poslední čtyři týdny. Vyplývá to z aktuálních údajů společnosti Webfarm.

V hlavním městě se natural v průměru prodává za 31,45 koruny za litr, což je nejnižší průměrná cena v republice. Za týden se ceny v hlavním městě v průměru snížily podle údajů Webfarm o více než 70 haléřů na litr. Nejvyšší ceny zůstávají v jižních Čechách, kde se litr v průměru prodává za 32,14 Kč.

Nafta je nejlevnější v západních Čechách, kde litr aktuálně stojí 29,72 koruny. Nejdražší je opět na jihu Čech, kde se cena v průměru drží mírně nad 30 korunami. V hlavním městě se v průměru prodává za 29,80 Kč. To je o 20 haléřů méně než před týdnem, což je stejně jako u benzinu nejvýraznější pokles ceny nafty v republice za posledních sedm dní.

V cenách pohonných hmot se odráží mimo jiné vývoj cen ropy na světových trzích, která v posledních dnech zlevňovala. Výjimku tvořil minulý pátek, kdy panovaly obavy z nového hurikánu blížícího se k americkým břehům, a ceny ropy proto rostly. Nakonec se ale ukázalo, že hurikán směřuje na jiné místo, než jsou rafinerie. Dnes ceny ropy opět klesají, americká lehká ropa se prodává za zhruba 59,70 USD za barel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK