Počet podniků s dividendou letos po dlouhém růstu klesl

25.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. října (ČTK) - Počet společností vyplácejících akcionářům dividendy se přes optimistická očekávání letos snížil na 106 po loňských 111 firmách. Zastavil se tím plynulý růst z předchozích let. Přehled podniků ČTK poskytla agentura Čekia.

K nejštědřejším patří společnost Plzeňský Prazdroj, která letos třetím rokem za sebou vyplácela dividendu 2000 korun na akcii v nominální výši 1000 korun. Vysoké dividendy poněkolikáté v řadě rozdělovaly například i firmy Philip Morris, Stock Plzeň, Kablo Elektro, ČSOB, Dalkia, Wienerberger a řada rozvodných energetických firem.

Někteří pravidelní plátci ovšem podílníky zklamali, třeba Česká pojišťovna, Český Telecom, Dimension, International Power Opatovice, Jídelní a lůžkové vozy, Teplotechna Ostrava či Severomoravské vodovody a kanalizace.

České hospodářství a ziskovost podniků nečekaně rostou, proto se šance na rekordní počet dividend jevila jako nadějná. Jenže třeba jen na pražské burze investoři letos z dividend od nejlepších domácích podniků v segmentu SPAD vytěžili podle analytika firmy Cyrrus Jana Procházky 13,8 miliardy Kč, což byl oproti loňsku pokles o 38 procent.

Z dostupných pramenů také vyplývá, že v průměrné dividendové výnosnosti akcií Česko v porovnání se zahraničními burzami patří k těm horším. "V ČR silně zaostáváme za světem. Přitom pravdou je, že růst českého hospodářství i firem je v posledních letech mimořádný," shrnul Procházka.

Georg Hotar z firmy CE Capital ovšem oponoval, že vyplácení dividend o kvalitě společnosti nic neříká, protože mohou dávat přednost investicím. "Firmy by měly vyplácet dividendy tehdy, pokud nemají investiční příležitosti k vytváření nových hodnot," upozornil.

S tím, že pokles dividendových firem nemusím být špatnou zprávou, souhlasil i analytik Tomáš Rampula z AWD ČR. "Přestože ekonomika roste a ziskovost firem je velice vysoká, dividendy jsou zadržovány, neboť očekávání návratnosti investic je velice optimistické," mínil.

Ochota k dividendám také závisí na prioritách vlastníka a řada českých podniků patří zahraničním majitelům, pro něž podle Procházky není výplata úplně lehkým procesem. Snaha o přeměnu firem na ziskové a zdravé organismy také bývá nákladná a na dividendy tak nezbývá prostor.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK