Řecko u soudu EU vyhrálo bitvu o právo na název sýru feta

25.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 25. října (ČTK) - Řecko od nejvyšší soudní instance Evropské unie získalo právo na exkluzivní používání názvu slaného bílého sýru feta. Atény tak vyhrály spor s Dánskem a Německem, které chtěly povolit tento název i pro sýry vyráběné podobnou technologií jinde než v Řecku.

Nejvyšší soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že název feta bude vyhrazen pouze pro sýr ze směsi kozího a ovčího mléka z Řecka, protože jej Evropská komise v roce 2002 poctila chráněným označením geografického původu. Proti tomuto rozsudku není odvolání.

Soud se odvolal na názor Evropské komise, podle níž dávají řecké fetě zvláštní aroma a chuť speciální místní plemena ovcí a koz. Uvedl rovněž, že v jiných zemích, kde se feta vyrábí, se často spojuje s Řeckem a jeho kulturou, a toho využívá i marketing těchto produktů.

Rozhodnutí přivítal řecký ministr zemědělství Evangelos Basiakos a řečtí producenti mléčných výrobků. Jako důležitý precedens pro ochranu zeměpisných označení původu jej ocenila i Evropská komise.

Krok soudu však ostře kritizovalo Dánsko. "Toto rozhodnutí jde proti všem zákonům. Je to skandální," řekl ředitel bruselského úřadu dánského mlékárenského výboru Hans Bender. Poukázal na to, že soud nectil ani vlastní rozhodnutí z roku 1999, kdy došel k závěru, že feta by neměla být chráněným názvem. Dánsko s Německem na tomto základě požádaly soud, aby anuloval rozhodnutí komise zařadit fetu na seznam zeměpisně chráněných názvů, kam patří například francouzské šampaňské nebo italský parmezán.

Česká republika usiluje v EU o ochranu zeměpisného označení původu u piva Budvar, některých alkoholických nápojů a produktů jako hořické trubičky nebo olomoucké tvarůžky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK