Zadlužování domácností se v září mírně zpomalilo

31.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 31. října (ČTK) - Zadlužování českých domácností se v září zpomalilo. Jejich celkové dluhy u bank a finančních institucí ke konci září vzrostly proti srpnu o 8,8 miliardy na 380,3 miliardy korun. Ještě v srpnu dluhy domácností vzrostly o 9,4 miliardy korun. Vyplývá to z údajů České národní banky.

Za poslední rok zadlužení domácností stouplo o 94,2 miliardy korun, zatímco v srpnu meziroční nárůst činil 93 miliard. V září se zvýšily jednodenní vklady domácností, a to o 1,6 miliardy na 456,5 miliardy korun. Vklady s dohodnutou splatností naopak klesly o 3,9 miliardy na 447,9 miliardy korun.

Zadlužení podniků se v září zvýšilo o deset miliard korun na 646,5 miliardy korun. V předchozím měsíci dluhy podniků vzrostly o 13,3 miliardy korun. Za posledních 12 měsíců zadlužení podniků vzrostlo o 68,7 miliardy.

Jednodenní vklady podniků proti předchozímu měsíci klesly o 17,9 miliardy korun, zatímco vklady s dohodnutou splatností o 16,6 miliardy korun stouply.

Centrální banka poskytuje tuto statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Ten se odvozuje z bilancí měnových finančních institucí, jež zahrnují kromě centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v ČR také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.

Růst peněžní zásoby měřený pomocí agregátu M2 se v září mírně zpomalil na 4,9 procenta ze srpnových 5,4 procenta. V září minulého roku peněžní zásoba M2 vzrostla o 9,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK