Zaměstnanci největší evropské rafinerie zahájili stávku

31.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


AMSTERDAM 31. října (ČTK) - Zaměstnanci největší evropské rafinerie Pernis vyplnili své předchozí výhrůžky a zahájili stávku. Rafinerie patří společnosti Royal Dutch Shell a zaměstnanci protestují proti změnám, které Shell chystá. Jde o věk odchodu do důchodu a povinné příspěvky na penzi.

Stávka může v Evropě ohrozit zásobování palivy před klíčovou topnou sezonou, ačkoli stávkující provoz rafinerie zcela nepřeruší. Rafinerie denně zpracovává zhruba 418.000 barelů ropy, ale největší odborová organizace v Nizozemsku FNV tvrdí, že budou dodrženy všechny bezpečnostní předpisy pro hladké přerušení práce v rafinerii.

Shell je nadnárodním koncernem s působností po celém světě, ale stávka zaměstnanců je omezena pouze na zařízení v Nizozemsku, podotýká agentura AP.

"Ultimátum (ke splnění požadavků zaměstnanců) vypršelo v 18:00, což znamená, že byl zahájen proces postupného útlumu práce v rafinerii," řekl mluvčí Shellu. Vzhledem ke složitosti procesů v těchto typech zařízení ale může trvat až dva týdny, než činnost rafinerie zcela ustane.

"Předpokládáme, že odbory a jejich členové a stoupenci začnou činnost zařízení utlumovat bezpečně a zodpovědně," uvedl Shell ve svém stanovisku.

Zaměstnanci nechtějí přistoupit na plán změn, který navrhuje Shell. Změny by se týkaly asi 9000 zaměstnanců firmy a dalších 1800 zaměstnanců v odnoži NAM. Odbory chtějí, aby si zaměstnanci mohli sami vybrat, zda odejdou do důchodu v 60 nebo 65 letech. Na to by měli právo podle novely zákona, kterou předkládá nizozemská vláda. Shell ale prý tuto možnost odmítá.

Management Shellu tvrdí, že nemůže na požadavky odborářů přistoupit, protože v takovém případě by se mu zvýšily náklady na práci až o devět procent. Shell chce, aby zaměstnanci odcházeli do důchodu až v 65 letech a povinně si přispívali na penzi. Shell tvrdí, že jeho návrh je pro zaměstnance lepší.

Odboráři proti plánům vlády na změnu penzijního systému svolali stávky i loni, tripartita se ale nakonec dohodla. Teď ale odbory tvrdí, že řada zaměstnavatelů se snaží možnost předčasného odchodu do důchodu znemožňovat. Zástupce ministerstva práce řekl, že vláda nemůže do sporu v největší evropské rafinerii zasahovat, a že je na obou stranách, aby spor vyřešily. V krajním případě se budou muset obrátit na soud.

Dopady stávky zatím není možné odhadnout, mimo jiné proto, že se k ní připojili i zaměstnanci petrochemického komplexu v Moerdijku. Ten patří také Shellu a denně přeměňuje asi 10.000 tun ropných produktů na různé chemické látky.

Přerušení činnosti rafinerie by nemělo mít okamžitý dopad na zásobování. Pokud se ale spor protáhne, mohla by odstávka přece jen mít vliv na objem zásob, což by se před zimní topnou sezonou zřejmě nejvíce dotklo topného oleje a benzinu.

"Většina rafinerií už pracuje na plný výkon. V tuto chvíli mají přebytky," podotkl zdroj z odvětví, který si však nepřál být jmenován.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK