Právo: Zahraniční investice dosáhnou letos rekordních 220 miliard

01.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. listopadu (ČTK) - Příliv přímých zahraničních investic dosáhne letos podle odhadů agentury Czechinvest a České národní banky rekordních asi 220 miliard korun. Je to téměř dvakrát více než loni, kdy do ČR ze zahraničí přiteklo 114,7 miliardy korun, informuje úterní Právo. Od ledna do srpna zahraniční firmy v ČR investovaly už téměř 190 miliard korun.

Na celkovém výsledku se bude z více než třetiny podílet příjem státu z privatizací, zejména Českého Telecomu a Unipetrolu, řekl deníku generální ředitel agentury na podporu podnikání Czechinvest Radomil Novák.

"Vyjádřeno v dolarech, letošní příliv investic by mohl být vůbec nejvyšší v historii České republiky," poznamenal Novák. ČR se podle něj stává stále přitažlivější zemí zejména pro projekty technologických center a strategických služeb, kdy firma z jednoho místa poskytuje například právní, finanční nebo poradenské služby pro celou Evropu.

Zahraniční společnosti láká do Česka poměrně levná a současně kvalitní pracovní síla, cenová dostupnost nemovitostní, snadná dosažitelnost lukrativních západoevropských trhů a rostoucí prosperita země, píše Právo.

V ČR se letos rozběhla výstavba řady průmyslových závodů, své sítě rozšiřují hypermarkety. Největší letošní investici rozjela japonská společnosti Daikin, která do projektu výroby kompresorů v Brně zamýšlí investovat téměř 3,8 miliardy korun.

Podle nedávného průzkumu poradenské firmy Ernst&Young je ČR pro investory sedmou nejatraktivnější zemí na světě. Na prvním místě se umístila Čína následovaná USA a Indií, čtvrté je Polsko a první desítku uzavírá Maďarsko. Slovensko se do první desítky nedostalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK