Američané zahájili zásadní přeměnu daňového systému

01.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 1. listopadu (ČTK) - Poradci amerického prezidenta George Bushe předložili ministerstvu financí návrh na kompletní změnu daňového systému. Reforma se bude týkat prakticky všech, tedy jednotlivců i firem, a jejím cílem je systém daní zjednodušit a zefektivnit.

Ministr financí John Snow změny označil za odvážná doporučení a řekl, že návrhy začne hned studovat. "Jejich doporučení je jen začátek," řekl Snow. Návrh prezidentova poradního výboru ministr nejprve prostuduje a vybere z něj to, co jeho resort bude chtít i zavést do praxe. Prezidentovi předloží až konečný návrh.

Plán poradců počítá se zrušením většiny daňových odpočtů, zápočtů a dalších daňových úlev, stejně jako se zjednodušením daňových formulářů. Zmizí také řada výpočtů, které jsou pro mnoho lidí příliš komplikované. Místo toho by měl nastoupit jednodušší postup pro výpočet daně z příjmu.

Mnoho expertů ale upozorňuje, že klíčová opatření nebudou populární. S tím se dokonce netají ani devítičlenný poradní výbor prezidenta Bushe, který soubor návrhů předložil.

"Úsilí reformovat daňový zákon je ušlechtilé, ale bude vyžadovat politickou vůli," píše se v dopise určeném ministrovi financí. Poradci upozorňují, že se některé zájmové skupiny budou reformě bránit a budou zřejmě trvat na tom, aby jim zůstaly právě ty daňové výhody, kterých nyní využívají.

Snow už v pondělí řekl před členy Detroitského ekonomického klubu, že americký daňový systém nepotřebuje teoretickou reformu, či jen akademické úpravy, ale skutečné a praktické změny. Poradci se návrhem změn zabývali prakticky celý rok a posuzovali přitom i spotřební daně a daň z obratu.

Prezident svým poradcům uložil, aby navrhli takové změny, které celý systém zjednoduší. Tým práci ukončil už před měsícem a hned si za některé pasáže vysloužil kritiku. Část oponentů tvrdí, že změny nejsou dostatečné, ostatní zase naříkali, že změny zašly až příliš daleko, připomíná agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK