Microsoft začne nabízet software a služby přes internet

02.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


SAN FRANCISCO 2. listopadu (ČTK) - Největší světový výrobce počítačového softwaru Microsoft Corp. začne nabízet své produkty a služby přes internet. Nová strategická iniciativa, podle firmy nejvýznamnější za posledních pět let, reaguje na rostoucí hrozbu ze strany firmy Google a dalších konkurentů zrozených z prostředí internetu, uvedla dnes agentura AP.

Microsoft v noci na dnešek analytikům a novinářům představil platformy Windows Live a Office Live, které uživatelům poskytnou přístup k základním produktům firmy z internetu, tedy bez složitého instalování a udržování softwaru na pevných discích počítačů. "Je to revoluce v tom, jak přistupujeme k softwaru," řekl na konferenci v San Franciscu předseda správní rady Microsoftu Bill Gates.

Stránka Office Live bude poskytovat, zatím omezeně, online přístup ke dvěma desítkám aplikací určených především pro malé podnikatele. Produkty internetové divize MSN zase Microsoft shrne do platformy Windows Live, kde bude mimo jiné nový e-mail, bezpečnostní zajištění nebo ukládaní dat. U služeb počítá Microsoft s třemi úrovněmi - bezplatnou s podporou reklamy, nízkonákladovým servisem a plnohodnotnou úrovní.

Nová strategie je zatím nejambicióznějším pokusem Microsoftu adaptovat se na výzvy a příležitosti představované internetem a současně si zachovat hlavní zdroj příjmů. Tím je prodej licencí k používání svého softwaru na jednotlivých počítačích.

Firma novou strategií využívá myšlenek internetových konkurentů jako Google a Yahoo. V procesu přecházení na síť hraje operační systém počítače, který je nyní téměř monopolem Microsoftu, pro zákazníky stále menší význam.

Microsoft nadále může počítat s tím, že v zádech má svůj vlajkový operační systém Windows a 40 miliard dolarů v hotovosti. Zátěží pro firmu však může být její pověst kontroverzního nakládání s nepohodlnou konkurencí a faktor důvěry. Platformou Windows Live Microsoft "žádá lidi, aby svěřili hodně ze svých životů do jeho rukou," řekla analytička firmy Forrester Research Charlene Liová. Microsoft bude také muset prokázat, že data svěřená na jeho servery, budou vždy dostupná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK