Náklady za řízení státních letů bude podniku ŘLP proplácet stát

02.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. listopadu (ČTK) - Náklady spojené s řízením státních letů, ale i letů záchranné služby nebo armád NATO bude od roku 2008 podniku Řízení letového provozu proplácet stát. Počítá s tím nařízení Evropské komise i materiál, který dnes schválila vláda. Sdělilo to tiskové oddělení kabinetu. V současnosti poskytuje ŘLP služby těmto letům zdarma.

Podle mluvčího ŘLP Richarda Klímy se tak přechází na režim, který je běžný v Evropě. Dosud podnik náklady na lety osvobozené od poplatků hradil z příjmů z neleteckých činností na úkor svého zisku.

Důvodem zpoplatnění jsou rostoucí náklady spojené s lety, jež jsou nyní od poplatků osvobozeny. Nejde přitom jen o dopravu představitelů státu, ale také o lety systému pátrání a záchrany, lety armád NATO, lety sloužící k ověření a certifikaci leteckých navigačních zařízení nebo lety záchranné služby. Na státní rozpočet by refundace nákladů měla mít v prvním roce podle odhadů dopad do 140 milionů korun.

Státní podnik Řízení letového provozu poskytuje letové provozní služby v českém vzdušném prostoru a na letištích Praha, Brno, Ostrava a Karlovy Vary.

Ceny svých služeb stanovuje firma v souladu s mezinárodními pravidly. Podle nich letos od začátku roku podnik snížil cenu za tzv. přeletovou jednotku, která zahrnuje jak hmotnost letadla, tak trať letu ve vzdušném prostoru ČR. Proti loňskému lednu je tak cena nižší o 14 procent.

Poplatky za služby řízení na českých letištích se letos nezměnily. Od příštího roku by ale ceny za tranzit mohly růst. Důvodem je vysoká investice do nového střediska řízení v Jenči u Prahy, které začne sloužit v roce 2007.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK