Koruna posílila o šest haléřů na 29,55 Kč/EUR

02.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. listopadu (ČTK) - Česká měna ve středu posílila proti otevírací hodnotě o šest haléřů na 29,55 Kč/EUR. Během dne však atakovala i hranici 29,50 Kč/EUR, k níž se přiblížila na dva haléře. Vůči dolaru koruna posílila o zhruba 20 haléřů. Kolem 17:00 stál kurz na 24,45 Kč/USD. Vyplývá to z informací dostupných na internetových stránkách společnosti Patria.

"Jakmile jednou kurz koruny k euru prolomí relativně 'kulatou' hranici 29,50 Kč/EUR, dostane obchodování spád. Koruna může začít posilovat rychlostí desítek haléřů za týden," předpokládá ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová. Vůči euru by tak během několika dní mohla podle ní atakovat úroveň 29,00 Kč/EUR a k dolaru hranici 24,OO Kč/USD.

Koruna posílila i přesto, že americká centrální banka Fed v úterý večer zvýšila své úrokové sazby na čtyři procenta, což by teoreticky mělo snížit atraktivitu středoevropských měn, uvedl analytik Volskbank Vladimír Pikora. "Zvýšení úrokových sazeb v USA se však očekávalo a v kurzu dolaru vůči euru se neprojevilo," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK