Evropané ohrožují dohodu o liberalizaci obchodu, tvrdí USA

02.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 2. listopadu (ČTK) - Spojené státy varovaly, že uzavření mnohaletých jednání v rámci katarského kola o liberalizaci světového obchodu je ohroženo. Mohou za to Evropané, kteří nejsou schopni říci, zda se vzdají výhod, bez nichž zřejmě nebude možné dohodu uzavřít, tvrdí Washington.

Spor se vede o subvence zemědělců, což je hlavní problém, kvůli němuž zkrachovala i předchozí jednání. Katarské kolo začalo už v roce 2001 a mělo být dávno uzavřeno. Na klíčové schůzce v mexickém Cancúnu se ale v roce 2003 ukázaly jako problém subvence zemědělství, a tento problém v zásadě přetrvává.

Americký obchodní vyjednavač Rob Portman v dokumentu určeném pro zemědělský výbor Sněmovny reprezentantů uvedl, že Spojené státy ukázaly dostatečnou připravenost ke změnám tak, aby smlouva o liberalizaci obchodu mohla být uzavřena. Podle něj však Spojené státy nemohou výsledek zajistit samy.

"Upřímně, návrh Evropské unie nevyhovuje mandátu Katarského kola a my očekáváme, že Evropská unie předloží lepší nabídku, jak umožnit přístup na svůj trh," řekl Portman. "Nebudeme souhlasit s něčím, co nepovede ke skutečnému zlepšení přístupu na trh," dodal ministr zemědělství Mike Johanns.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK