Americké akcie se ve středu vyšplhaly na měsíční maxima

03.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 3. listopadu (ČTK) - Americké akcie ve středu rostly a jejich tři hlavní indexy se vyšplhaly na měsíční maxima. Investoři nakupovali technologické tituly, protože očekávají jejich oživení v závěru roku. Náladu na trhu podpořily rovněž překvapivě příznivé výsledky mediální společnosti Time Warner.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů se zvýšil o 0,63 procenta na 10.472,73 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil dokonce o 1,43 procenta na 2144,31 bodu a širší index Standard & Poor's 500 stoupl o jedno procenta na 1214,76 bodu.

Největší světová mediální skupina Time Warner posílila o 1,9 procenta poté, co ohlásila nárůst čtvrtletního zisku o 80 procent na 897 milionů dolarů. Výsledky společnosti byly podpořeny růstem příjmů z internetové reklamy a vyšším počtem předplatitelů vysokorychlostního připojení k internetu a digitálních telefonních služeb.

Největší světový výrobce počítačových her Electronic Arts stoupl dokonce o osm procent. Čtvrtletní zisk společnosti sice klesl téměř o polovinu na 51 milionů dolarů, díky silné poptávce po hrách se sportovní tématikou však překonal očekávání analytiků.

Nárůst zaznamenaly rovněž další technologické tituly, například výrobce počítačů Apple Computer. "Technologický sektor patří mezi nejvíce podhodnocené. Je to jedno z odvětví, kde uvidíme oživení," prohlásil obchodník Giri Cherukuri ze společnosti OakBrook Investments LLC.

Na devizovém trhu posílilo euro vůči dolaru i jenu kvůli spekulacím o tom, že by Evropská centrální banka mohla na dnešním zasedání naznačit, že hodlá zpřísnit měnovou politiku. ECB drží základní úrokovou sazbu od června 2003 na minimu 2,0 procenta.

V závěru obchodování euro vůči dolaru posílilo o 0,5 procenta na 1,2067 USD. K japonskému jenu stoupla jednotná evropská měna o zhruba 0,6 procenta a dostala se na letošní maximum nad 141 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK