Americké akcie ve čtvrtek posílily díky společnosti Merck

04.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 4. listopadu (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek rostly díky farmaceutické společnosti Merck. Tu soud zbavil odpovědnosti za smrt pacienta, jenž používal její lék Vioxx. Zprávy o vývoji produktivity práce a aktivity sektoru služeb navíc posílily optimismus ohledně americké ekonomiky.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů se zvýšil o 0,48 procenta na 10.522,59 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,74 procenta na 2160,22 bodu a širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,43 na 1219,94 bodu.

"Akcie zahájily den v příznivém duchu a rozhodnutí ohledně firmy Merck bylo pro investory další pobídkou k nákupům," řekl analytik Martin Yokosawa ze společnosti Oberweis Asset Management. Akcie Merck posílily o 3,8 procenta. K růstu se připojil rovněž největší světový výrobce léků Pfizer, jenž si připsal 1,3 procenta.

Firmě Merck hrozila vysoká pokuta za smrt pacienta, který před čtyřmi lety zemřel na infarkt. Žaloba se snažila prokázat, že na vině je přípravek Vioxx, jehož je Merck výrobcem. Soud ale ve čtvrtek rozhodl, že Merck lékaře dostatečně informoval o účincích přípravku a nelze ho vinit z podvodu na pacientech.

Technologické tituly posilovaly v čele se společností Qualcomm. Ta posílila o devět procent poté, co ohlásila nárůst čtvrtletního zisku. Počítačový gigant IBM stoupl o 2,2 procenta a největší světový výrobce čipů Intel o 2,6 procenta.

Na devizovém trhu oslabilo euro vůči dolaru. Evropská centrální banka ve čtvrtek ponechala úrokové sazby beze změny na rekordním minimu 2,0 procenta, ale její šéf Jean-Claude Trichet nenaznačil, že by mělo v blízké době dojít ke zpřísňování měnové politiky.

V závěru obchodování euro vůči dolaru kleslo o více než procento na 1,1944 USD. K japonskému jenu dolar stoupl až o půl procenta na 25měsíční maximum 117,39 JPY. Později se však vrátil na 117,15 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK