ČSÚ: Ceny benzinu a nafty opět klesly, zdražil LPG

04.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. listopadu (ČTK) - Benzin a nafta u tuzemských čerpacích stanic v týdnu do pondělí 31. října opět zlevnily, zato znovu zdražil zkapalněný plyn LPG. Vyplývá to z výsledků pravidelného šetření Českého statistického úřadu. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil o 32 haléřů na 31,68 Kč/litr.

Cena motorové nafty klesla o pouhých devět haléřů na 29,96 Kč/litr. Litr bezolovnatého benzinu Speciál 91 s přísadou se prodával v průměru za 31,23 koruny, což je o 40 haléřů méně než v předchozím týdnu. Naopak cena LPG vzrostla o devět haléřů na 15,65 koruny za litr.

Podle společnosti Webfarm, která ceny pohonných hmot rovněž sleduje, zlevnil nejprodávanější benzin Natural 95 o 44 haléřů na průměrnou cenu 31,38 koruny za litr. Cena motorové nafty klesla o 12 haléřů na 29,78 koruny.

Ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic ovlivňují vedle kurzu koruny vůči americkému dolaru s určitým zpožděním také ceny ropy. Ceny ropy na světových trzích v noci na dnešek stouply a barel americké lehké ropy se prodává za téměř 62 dolarů. Za růstem cen stojí silný růst americké ekonomiky a předpoklad, že v zimě poroste poptávka po palivech. Od začátku týdne se cena ropy držela na nižších úrovních a přechodně klesla pod 58 dolarů. V poklesu ji podporovalo teplejší počasí na severovýchodě Spojených států, kde se spotřebovává nejvíce topného oleje na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK