Míra nezaměstnanosti v Evropské unii zůstala na 8,6 procenta

04.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 4. listopadu (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v září činila 8,6 procenta a zůstala tak na stejné úrovni jako v srpnu. V zemích eurozóny se ale snížila na 8,4 ze srpnové hodnoty 8,5 procenta, sdělil statistický úřad Evropské unie Eurostat.

Srpnový vývoj byl v eurozóně příznivější než uváděly předběžné údaje. Podle nich totiž činila míra nezaměstnanosti 8,6 procenta, ale revize ukázala příznivější stav. Nezaměstnanost za září je v souladu s odhady analytiků agentury Reuters.

Loni v září byla míra nezaměstnanosti v celé Evropské unii na devíti procentech, zatímco v eurozóně činila 8,8 procenta. Za lepší situací na trhu práce se skrývá oživení ekonomiky, které je ale zatím příliš slabé.

V 15 zemích unie se nezaměstnanost snížila a nejvýraznější pokles zaznamenala Litva, kde je nezaměstnanost na 7,6 procenta. V Estonsku klesla na 7,1 procenta a ve Španělsku na 9,3 procenta. Na Kypru, v Maďarsku, Lucembursku a v Belgii míra nezaměstnanosti mírně vzrostla.

Nepatrný vzestup registruje i Česká republika, kde míra nezaměstnanosti podle metodiky Eurostatu vzrostla ze 7,8 na 7,9 procenta. Beze změn je nezaměstnanost v Polsku, kde se drží na 17,7 procenta, zatímco na Slovensku vzrostla na 16,4 ze srpnových 16,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK