Americká ekonomika vytvořila v říjnu 56.000 pracovních míst

04.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 4. listopadu (ČTK) - Americká ekonomika překonala v říjnu dopady hurikánu Katrina a obnovila tvorbu pracovních míst, avšak pomaleji, než se čekalo. Za minulý měsíc vzniklo 56.000 nových příležitostí a míra nezaměstnanosti klesla na rovných pět procent ze zářijových 5,1 procenta, oznámilo dnes ministerstvo práce USA.

Ekonomové čekali, že po zářijovém propadu následkem hurikánu Katrina vznikne 100.000 nových míst. Ministerstvo opravilo původní zářijový pokles o 35.000 míst na pouhých 8000, avšak údaj o počtu nových míst za srpen snížilo o 63.000 na 148.000.

Činitelé statistického odboru ministerstva k údajům uvedli, že relativně slabý říjnový růst zaměstnanosti se již nedal připisovat na konto hurikánu Katrina. Ten na konci srpna zdevastoval oblast kolem New Orleansu a v hrubém vyjádření kvůli němu ztratilo práci až půl milionu lidí. Nyní byl slabší růst spíše výsledkem nižší tvorby míst ve zbytku země, řekla statistička Kathleen Utgoffová.

Míra nezaměstnanosti se snížila v důsledku prvního poklesu počtu celkové pracovní síly od počátku roku. Ekonomové čekali, že tento údaj zůstane na 5,1 procenta.

Výrazně především oživila tvorba míst ve výrobě zboží. Tento sektor vytvořil 49.000 míst po zářijové ztrátě 13.000 míst.

Jiné údaje zprávy ukázaly zvýšení průměrných hodinových výdělků na 16,27 dolaru (399 korun). Tento nezvykle výrazný přírůstek, kontrastující s nízkou tvorbou nových míst, je podle ekonomů tahounem růstu inflace.

Proti nebezpečí inflace bojuje centrální banka již déle než rok postupným zvyšováním úrokových sazeb. V tomto procesu bude podle ekonomů pokračovat ještě dlouho do příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK