Elektřina domácnostem od ledna možná zdraží až o 10 procent

04.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. listopadu (ČTK) - Ceny elektřiny domácnostem a malým podnikatelům stoupnou od 1. ledna 2006 podle odhadu Energetického regulačního úřadu v průměru zřejmě o 8,5 až deset procent. Řekl to místopředseda ERÚ Blahoslav Němeček. Přesná změna cen by měla být jasná koncem měsíce či na začátku prosince. Ve stejné době úřad oznámí ceny plynu na příští rok, které podle Němečka zřejmě nevzrostou takovým tempem, jaké úřad předpokládal dříve.

Nárůst ceny elektrické energie pro domácnosti by se měl lišit podle současného odhadu ERÚ v jednotlivých regionech od 4,1 po 13,3 procenta. Na letošní rok cena elektřiny domácnostem stoupla průměrně o 4,3 procenta. Podnikatelům a menším podnikům by podle odhadu měla elektřina od ledna zdražit o 4,8 až 10,2 procenta.

Odhadované zdražení podle Němečka vychází z očekávaného zhruba 15procentního růstu ceny silové elektřiny na příští rok, kterou určila především srpnová aukce energetické společnosti ČEZ. Na konečné ceny mají vliv také poplatky za přenos a distribuci elektrické energie, které reguluje právě ERÚ a měl by je zhruba do měsíce vyhlásit.

Úřad dnes podle Němečka odhaduje, že Pražská energetika by od ledna domácnostem mohla zdražit cenu elektřiny v průměru o 9,9 procenta. Skupina E.ON, od které odebírají elektřinu zákazníci na jižní Moravě a v jižních Čechách, by měla od ledna zdražit zhruba o 9,5 procenta a skupina ČEZ v pěti regionech o 8,4 procenta. O čtyři procenta mají stoupnout ceny například ve středních Čechách, o více než 13 procent na severní Moravě. Zhruba obdobnými tempy mají stoupnout ceny elektřiny i pro menší podnikatele. Podle Němečka však není možné odhad růstu cen považovat za definitivní a jistě dozná změn.

Němeček také řekl, že úřad v současné době nadále jedná o cenách plynu na příští rok. Vzhledem k tomu, že ceny topných olejů na světových trzích nerostou jako dříve a naopak v poslední době poklesly, tuzemské ceny plynu tak zřejmě od ledna vrostou méně, než úřad očekával. Žádné konkrétní číslo však místopředseda ERÚ neuvedl. V říjnu ERÚ ceny kvůli cenám olejů zvýšil pro menší podniky a domácnosti o zhruba pětinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK