Tuzemské domácnosti zbohatly o deset procent, tvrdí studie

05.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. listopadu (ČTK) - České domácnosti zbohatly proti loňsku o 10,2 procenta, tvrdí studie italské skupiny UniCredito. Závěry průzkumu o finančním bohatství domácností zemí střední a východní Evropy publikují Lidové noviny. Vyplývá z něj zároveň, že Česko je v regionu nejbohatší.

V tempu růstu bohatství však ČR zaostává například za Poláky, kteří bohatnou tempem 13,6 procenta, nebo za Slováky. Jejich bohatství se zvýšilo o 11,6 procenta.

Do finančního bohatství zahrnuje studie úspory v bance, investice do akcií, dluhopisů, ale také například životní pojištění. Nezapočítává se v ní hodnota reálného majetku, tedy například domů, aut a pozemků.

Na jednoho Čecha připadá finanční jmění v hodnotě 5746 eur (necelých 170.000 korun). Ve srovnání s Maďarskem je to o 29 procent více.

V letošním roce finanční jmění českých rodin překročí 67 procent hrubého domácího produktu a na této úrovni by se bohatství Čechů mělo udržet až do roku 2008, uvádí výzkum.

Podle ekonoma společnosti Volksbank Vladimíra Pikory je bohatnutí rodin zcela evidentním a zároveň logickým jevem. Česká ekonomika roste nejrychleji od poloviny 90. let, což se odráží i na životní úrovni domácností.

I přes rychlý ekonomický růst budou Češi zaostávat za západní Evropou ještě velmi dlouho. "Chudými příbuznými budeme v Evropě ještě minimálně dvacet let, ale rozdíly se budou postupně - i když velmi pomalu - smazávat," řekl Pikora Lidovým novinám.

Češi jsou podle něj také velmi konzervativní. Více než polovinu svého majetku (55,9 procenta) mají uloženu v bance ve formě stavebního spoření nebo například na běžném účtu.

Studie zkoumala finanční bohatství Slovenska, Polska, Maďarska, Bulharska, Chorvatska, Rumunska a Turecka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK