Pražská burza bude letos obchodovat ještě den před Silvestrem

06.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. listopadu (ČTK) - Ještě v podvečer před sobotním Silvestrem bude možné na pražské burze nakoupit či prodat akcie nebo dluhopisy předních českých či zahraničních společností. Posledním obchodním dnem burzy bude letos pátek 30. prosince. Provoz burzy se pak obnoví hned první pracovní den v novém roce 2. ledna, řekl mluvčí burzy Jiří Kovařík.

Naproti tomu mimoburzovní RM-Systém, kde operují především drobní investoři, bude mít volna na přelomu roku zřejmě více. RM- Systém potřebuje k obchodování kvůli okamžitému vypořádávání obchodů otevřené i Středisko cenných papírů. Středisko ale s předstihem oznámilo, že v pátek 30. prosince bude mít zavřeno.

Pokud se plány střediska potvrdí, skončí obchodní rok v RM- Systému již ve čtvrtek 29. prosince. Harmonogram přelomu roku oznámí RM-Systém zákazníkům zhruba do konce listopadu, oznámil provozní ředitel trhu Jaroslav Šírek.

Obchodování i na Silvestra, pokud byl tento den pracovní, dříve bylo tradicí v RM-Systému. Burza naopak v poslední den roku parket důsledně zavírala. Letos rozhodování ušetřil organizátorům kalendář, v němž vyšel Silvestr na sobotu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK