Analytik: Na Silvestra poletí až 35.000 Čechů do ciziny

06.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. listopadu (ČTK) - Zájem o trávení Silvestra v zahraničí rok od roku roste. Podle odhadu analytika cestovního ruchu Jaromíra Beránka by mohlo letos vyrazit do ciziny slavit konec roku až 35.000 Čechů, tedy o 15 procent více než loni. Vánoce vzhledem k rodinnému charakteru svátku tráví většinou Češi doma, dodal.

Letecké společnosti nízkými cenami na konec roku bojují o větší počet cizinců, kteří se chystají trávit Silvestra v Praze. Těch by letos mohlo přijet až 65.000. Na zpáteční trase by se však letadla vracela méně vytížena, a tak dopravci nabízejí různé slevy také na domácím trhu. Nižších cen tak i letos budou moci využít čeští turisté, kteří se chystají na oslavy Nového roku například do Paříže, Říma nebo Londýna.

ČSA mají v současnosti již na termíny kolem Silvestra lety téměř vyprodány. Zájem ze strany českých turistů je podle mluvčí Jitky Novotné hlavně o evropské metropole, ale také o Dubaj, New York, Moskvu, Montreal nebo irský Dublin a Cork. Větší poptávka je také po charterových letech na dovolené s cestovními kancelářemi do exotických míst, jako jsou venezuelská Isla Margarita, kubánské Varadero nebo Dominikánská republika.

V období přibližně od 18. prosince se zvyšuje počet přepravených cestujících asi o 15 procent proti běžnému období. Před Vánocemi přilétají hlavně cizinci, po Vánocích nastává silvestrovský boom, kdy do zahraničí létají převážně čeští turisté, řekla Novotná.

Také nízkonákladová značka Smart Wings domácího dopravce Travel Service má nyní velkou část kapacit letů do evropských metropolí před koncem roku vyprodánu, řekla mluvčí Vladimíra Dufková. Plně obsazeny jsou již například lety do Říma a Milána. Na Vánoční termíny ale ještě poslední letenky jsou.

Větší nápor cestujících očekávají také zahraniční dopravci. Vzhledem ke stále rostoucímu zájmu britských turistů, kteří přilétají nízkonákladovými lety za zábavou do Prahy, lze očekávat příliv těchto turistů i na Silvestra.

Stále rostoucí zájem o trávení Silvestra v zahraničí ze strany českých cestovatelů registrují také cestovní kanceláře. Rok od roku prodávají více krátkodobých zájezdů do evropských měst spojených se silvestrovskou oslavou. Zájem je o Paříž, Řím, ale také o Madrid, řekl mluvčí CK Fischer Dan Plovajko. Téměř vyprodány jsou již vánoční a silvestrovské zájezdy k moři, a to hlavně na Kanárské ostrovy, do Egypta nebo i na Srí Lanku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK