Odhady: Inflace v říjnu vzrostla na 2,4 procenta

06.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. listopadu (ČTK) - Meziroční inflace v říjnu vzrostla na 2,4 procenta ze zářijových 2,2 procenta. Za samotný říjen ceny dokonce stouply až o 0,7 procenta, vyplývá z odhadů ekonomů, které ČTK oslovila. Cenový skok způsobily zejména ceny zemního plynu, který v říjnu zdražil o 17,4 procenta. Rostly rovněž ceny potravin a s příchodem zimní kolekce zdražilo i oblečení. Zájezdy naopak zlevňovaly. Výsledky zveřejní Český statistický úřad v úterý.

"Vzhledem k výše administrativním cenovým změnám je však predikce inflace za říjen poznamenána poměrně velkou nejistotou," řekl Radomír Jáč z PPF Asset Management. Podle něj bude růst inflace v prvé řadě dán zvýšením cen zemního plynu a zvýšením poplatků za televizi a rozhlas. Rovněž by se mělo začít projevovat červencové zvýšení spotřební daně na cigarety. Mírný meziměsíční růst se dá čekat i u potravin, klesnout by naopak měly ceny pohonných hmot.

Struktura inflace by podle Jáče měla potvrdit přetrvávající absenci poptávkově-inflačních tlaků v české ekonomice. "Tento fakt spolu s aktuálním posilováním koruny hovoří proti tomu, aby ČNB v reakci na růst inflace ve zbytku letošního roku dále zvyšovala své úroky po jejich překvapivém zvýšení, s nímž přišla na svém říjnovém zasedání," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK