Euro: MF zrušilo tendr na bankovního správce peněz z EU

06.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. listopadu (ČTK) - Ministerstvo financí zrušilo výběrové řízení na takzvaného finančního manažera, tedy banku, která bude po roce 2007 státu spravovat účet, na němž se soustředí platby z evropských fondů a dotace státu. Ve svém novém vydání, které vyjde v pondělí, to uvádí týdeník Euro. Tendru se účastnily Česká spořitelna, ČSOB a HVB Bank. Výše státní zakázky byla stanovena maximálně na 296 milionů korun vyplacených během čtyř let.

Podle zdroje Eura stála za zrušením nabídka ČSOB vést účet a provádět transakce zdarma s úročením pod hodnotou PRIBOR. "Chtěli jsme vyloučit jakékoli pochybnosti o transparentnosti tohoto výběrového řízení. Principiálně to nebylo kvůli tomu," reagoval na informace mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Česká spořitelna, která vede tento státní účet od roku 1997, podle Eura požadovala za vedení účtu a transakční poplatky 50 milionů korun ročně. Výše úročení prostředků byla stanovena rovněž pod úrovní PRIBOR.

Účast v soutěži je pro finanční instituce citlivou záležitostí. Podle Eura nejde v tendru jen o prestiž, kterou banka jako správce unijních a státních peněz získá, ale také o zhruba 150 miliard korun, jež účtem ročně protečou. "Nová soutěž bude vypsána neprodleně," uvedl Zeman. Pokud by stát se soutěží otálel, mohl by mít problémy s Evropskou komisí či antimonopolními úřady.

Za dva roky by měla ČR přijímat dotace kolem 100 miliard korun ročně, stát by na účet posílal asi 50 miliard. Objem spravovaných peněz na jednom účtu tedy bude vyšší, než jaké jsou bilance většiny tuzemských bank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK