Aktuálně.cz: Zgarba si prý přál vydávání pozemků v okolí Prahy

07.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. listopadu (ČTK) - Úředník Pozemkového fondu tvrdí, že role ministra zemědělství Petra Zgarby při miliardových spekulacích s pozemky státu byla větší, než se původně zdálo. Bývalý člen výkonného výboru fondu a předseda sekce restitucí Roman Skopal tvrdí, že při vydávání pozemků v okolí Prahy dostal zadání, které znělo, že ministr to tak chce. Uvedl to server Aktuálně.cz.

"Měl jsem na starost vydávání pozemků v Praze a přípravu smluv. Když se to celé v létě připravovalo, jeden z členů výkonného výboru - a nebudu ho zatím jmenovat - mi sdělil, že je v zájmu pana ministra, aby tyto smlouvy byly podepsány," řekl Skopal Aktuálně.cz.

Ministerstvo zemědělství naopak viní Skopala z pochybení a podalo na něj trestní oznámení. Nynější Skopalova reakce tedy může být osobní mstou Zgarbovi, napsal server.

Server Aktuálně.cz minulý týden citoval bývalého ministra zemědělství Jaroslava Palase, který tvrdil, že Zgarbu před připravovanými převody půdy varoval. Zgarba však nezasáhl, nechal prezidium fondu schválit takzvaný nouzový režim a jeho zrušení prosadil až po měsíci.

Sám Zgarba trvá na tom, že nijak nepochybil. Osobní vazby na nové majitele lukrativních pozemků podle něj v transakcích nehrály žádnou roli. "Žádný privátní zájem jsem na tom neměl. Když se ten nový režim schvaloval, nemohl jsem s tím nic dělat," cituje ministra Akutálně.cz.

V Praze Uhříněvsi získal 100 hektarů půdy ministrův známý Gabriel Večeřa. Jeho pětimilionová investice se podle serveru díky chystané změně územního plánu zhodnotí na 1,6 miliardy korun. Jak ale v pátek uvedla Česká televize, fond se rozhodl, že Večeřovi část půdy nevydá. Podle mluvčího MZe Hugo Roldána jde o neplatný převod, protože se týká šesti parcel, z nichž jedna je v soukromých rukou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK