LN: KSČM blokuje strop pro zdravotní a sociální pojištění

07.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. listopadu (ČTK) - Zavedení horního limitu vyměřovacího základu pro placení zdravotního a sociálního pojištění je v ohrožení. Kvůli spolupráci sociálních demokratů a komunistů vznikl v této otázce zmatek a není jasné, v jaké formě a zda toto opatření projde. Píšou to Lidové noviny. Podle vládního návrhu mělo být zavedení stropu součástí zákona, který má změnit systém nemocenské.

Kabinet počítal s tím, že by byl od roku 2007 stanoven horní limit na pětinásobku a později čtyř- a trojnásobku průměrného platu. Minulý týden se však komunisté ve sněmovním výboru pro sociální politiku a zdravotnictví spojili se sociálními demokraty. Zákon o nemocenské sice podpořili, ale zavedení stropu společně zamítli. Podle LN na to už v pátek upozornil anglicky psaný e-mailový bulletin Final Word.

"Jsme pro zrušení jakéhokoli stropu. Nevidíme důvod, proč ti, kteří si to mohou dovolit, by měli být zvýhodňováni," citují LN místopředsedu výboru Miroslava Opálku (KSČM). Ministr práce Zdeněk Škromach (ČSSD) považuje za nešťastné, že je stanovení stropu přidáno k zákonu o nemocenské.

Kdyby ČSSD neudělala ústupek komunistům, výbor by neschválil návrh zákona o nemocenské. "Bohužel, stanovisko výboru je klíčové. Někteří koaliční poslanci nebyli přítomni, proto jsme museli podporu jinde i za cenu ústupku," řekl LN premiér Jiří Paroubek. Podle něj však žádné zpoždění nenastane a sociální demokracie přidá zavedení stropu do některého zdravotnického návrhu zákona.

To se však podle LN nelíbí komunistům. Podle deníku se dohodli s ČSSD, že zavedení stropu nebude v tomto volebním období schváleno vůbec.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK