Maloobchodní tržby v EU v září klesly o 0,1 procenta

07.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 7. listopadu (ČTK) - Maloobchodní tržby v zemích Evropské unie v září klesly o 1,4 procenta, zatímco v srpnu se o 0,6 procenta zvýšily. V zemích eurozóny byl pokles ještě vyšší a dosáhl 0,4 procenta, přestože o měsíc dříve tržby o 0,7 procenta vzrostly. Sdělil to statistický úřad Eurostat.

V meziročním srovnání se tržby v unii o 1,4 procenta zvýšily, tempo jejich růst ale polevilo, protože v srpnu růst činil 1,9 procenta. Podobným vývojem prošla také eurozóna, kde se dynamika meziročního růstu snížila na 0,9 ze srpnových 1,4 procenta.

V kategorii potravin, nápojů a tabáku se tržby v unii zvýšily o 1,2 procenta a v eurozóně o 0,4 procenta. Mimo odvětví potravin růst tržeb v Evropské unii dosáhl 1,4 procenta a v eurozóně pouze 1,2 procenta.

Nejvýraznější nárůst tržeb v září zaznamenalo Lotyško, kde se maloobchodní tržby meziročně zvýšily o 21,4 procenta. Litva měla tržby meziročně vyšší o 17,7 procenta, Slovensko o 12,9 procenta a Dánsko o 9,1 procenta. Za Českou republiku zatím předběžná data nejsou k dispozici.

Nepříznivým vývojem prošla Belgie, kde tržby o 1,5 procenta klesly. Podobně na tom v září bylo také Německo, kde tržby klesly o 1,4 procenta. V těchto dvou zemích maloobchodní tržby klesly i ve srovnání se srpnem. Naopak největší měsíční růst se dostavil v Lucembursku, kde tržby vzrostly o 3,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK