ERÚ: Výroba elektřiny do konce září poklesla, spotřeba stoupla

07.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. listopadu (ČTK) - Výroba elektrické energie v České republice poklesla za prvních devět měsíců meziročně o 1,6 procenta na 60.826 gigawatthodin (GWh). Spotřeba naopak stoupla o více než 2,4 procenta na 42.035 GWh. Informoval o tom Energetický regulační úřad. Největší tuzemský výrobce elektřiny ČEZ očekává obdobné tempo růstu spotřeby i v příštích pěti letech.

Největší podíl na vyšší spotřebě měli letos velkoodběratelé, kterým stoupla spotřeba téměř o pět procent zhruba na 25.000 GWh. Podnikatelům stoupla spotřeba o necelé procento, naopak domácnosti poptávku přibližně stejně snížily.

Poptávka po elektřině je podle energetiků spojena do značné míry s růstem HDP. V minulém roce stoupl hrubý domácí produkt o čtyři procenta při růstu spotřeby elektřiny o 2,9 procenta. Ve druhém čtvrtletí letošního roku česká ekonomika tempo růstu zrychlila na 5,1 procenta.

Na celkové produkci měla nadále největší podíl výroba z uhelných zdrojů, která představovala 63 procent vyrobené elektřiny. Jaderné zdroje vyprodukovaly téměř 30 procent elektřiny. Více než 18.000 GWh elektřiny, meziročně zhruba o čtyři procenta méně, letos čeští obchodníci prodali do zahraničí, o 10.000 GWh elektrické energie méně naopak putovalo do České republiky.

Spotřeba i výroba elektřiny v posledních pěti letech téměř bez přerušení roste. Mezi roky 1999 a 2004 stoupla výroba téměř o 30 procent, spotřeba vzrostla o desetinu. ČEZ, který loni vyrobil v České republice tři čtvrtiny elektřiny, odhaduje v příštích letech dvou až tříprocentní roční růst spotřeby.

V roce 2003 stoupla v 15 členských zemích Evropské unie čistá výroba elektřiny o 2,2 procenta, v deseti nových členských zemí o téměř čtyři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK