Český Telecom na konci roku po dvou letech splatí dluh za Eurotel

07.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. listopadu (ČTK) - Český Telecom v průběhu čtvrtého čtvrtletí letošního roku splatí poslední část dluhu za koupi zbývajících 49 procent v mobilním operátoru Eurotel. Řekl to finanční ředitel Telecomu Juraj Šedivý. Za podíl firma zaplatila americkému konsorciu Atlantic West 1,05 miliardy dolarů, což představovalo asi 28 miliard korun. Částku se podařilo splatit během dvou let, což je výrazně kratší doba, než firma očekávala.

Telecom si na dokoupení podílu v Eurotelu vzal v prosinci 2003 syndikovaný úvěr 850 milionů eur, respektive 27 miliard korun. Celková částka bude podle Šedivého splacena do konce roku s tím, že zhruba třetina představovaná revolvingovým úvěrem zůstává společnosti k dispozici k opětovnému čerpání. "Na rozvaze tak ke konci roku 2005 zůstanou jen dlouhodobé závazky Telecomu které jsou splatné v období 2008 až 2012," doplnil Šedivý s tím, že je to necelých deset miliard korun.

Těsně před koupí zbytku Eurotelu na podzim roku 2003 Telecom od firmy získal hrubou dividendu 5,6 miliardy korun. Během dalších dvou let mobilní operátor mateřské společnosti vyplatil dalších 15 miliard. Během dvou let tak Telecom od Eurotelu získal přes 20 miliard korun.

Model průběžného vyplácení dividend z Eurotelu do Telecomu by měl podle Šedivého pokračovat nejméně do příštího roku. "Jsme bráni finančními institucemi i ratingovými agenturami jako skupina a je pro nás daňově výhodné vyplácet dividendy v průtokovém režimu od Eurotelu do Telecomu a pak s prostředky dále nakládat na úrovni Telecomu," dodal.

Španělská Telefónica, která je od letošního roku s téměř 70 procenty akcií majoritním vlastníkem skupiny Český Telecom, by měla s ostatními akcionáři v příštím roce rozhodnout, jak Telecom naloží s 9,2 miliardy Kč z nerozděleného zisku do roku 2004 a ziskem za letošní rok. "Jde o to, zda rozhodnou pro výplatu dividendy nebo potenciálně další investice Telecomu. Předpokládáme, že podkladové materiály budou předloženy do řádného termínu valné hromady, která by mohla být dříve než v červnu," uvedl Šedivý.

Telecom je s 3,2 milionu linek největším operátorem pevných linek v zemi. Vlastní 100 procent ve společnosti Eurotel, která má v mobilních sítích kolem 4,5 milionu uživatelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK