Ptačí chřipka – Evropská komise vyčlenila 30 milionů EUR pro Asii

07.11.2005 | , Evropská komise
Tiskové zprávy


Obavy z tzv. influenzy ptáků a hrozby epidemie je třeba řešit nejen v rámci EU, ale rovněž prostřednictvím pomoci ohroženým zemím podchytit tuto nákazu u zdroje. Na pomoc asijským partnerům s tímto náročným úkolem v roce 2006, vyčlenila Evropská komise 30 milionů EUR. 

O přidělení sumy se rozhodne, jakmile dojde k mezinárodnímu vyhodnocení střednědobých a dlouhodobých potřeb. Nadcházející mezinárodní partnerské setkání pro otázku ptačí a lidské epidemické chřipky, které se 7. – 9. listopadu uskuteční v Ženevě, umožní posoudit a stanovit, jaká mezinárodní finanční pomoc je na podporu státních a regionálních plánů, zejména v Asii, třeba.
Komisařka pro vnější vztahy a evropskou politiku sousedství, Benita Ferrero-Waldnerová, prohlásila, že: „Existují konkrétní opatření, kterými můžeme zvýšit připravenost a odvrátit hrozbu epidemie. Tato opatření musí mít v nadcházejících měsících prioritu. Komise je připravena poskytnout pomoc zejména nejméně rozvinutých zemím v Asii a podpořit jejich střednědobé strategie řešení tohoto rozrůstajícího se problému.“
Opětovný výskyt ptačí chřipky v Asii v posledních třech letech a její rychlé rozšíření do dalších oblastí světa nutně vyžaduje vytvoření dlouhodobé strategie vnější reakce.
Vnější reakce Komise si klade za cíl poskytovat pomoc především nejméně rozvinutým zemím a podporovat jejich střednědobé a dlouhodobé plány zabývající se strukturálními problémy jako např. posilováním služeb v oblasti zdraví zvířat a lidí s cílem odhalovat, předcházet a izolovat influenzu ptáků a další zoonózy.
Vnější reakci Komise je třeba vidět v kontextu globální strategie Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) a Mezinárodního úřadu pro nákazy zvířat (OIE), která má za úkol regulovat a vymýtit ptačí chřipku v populaci zvířat, a rovněž v kontextu strategie Světové zdravotnické organizace (WHO) na ochranu lidí před přenosem virů a ke snížení rizika epidemií.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy