Zahraniční obchod se vrátil do aktiva, bilance se zlepšuje se třetími zeměmi i významnými trhy EU

07.11.2005 | , CzechTrade
Tiskové zprávy


Zahraniční obchod ČR se po srpnovém propadu do záporného salda vrátil k dlouhodobému růstu. Přebytek obchodu v září dosáhl 4,0 mld. Kč, nejvíce od vzniku samostatné ČR. Vývoz s meziročním tempem 5,3 % předstihuje dovozy o 1 procento. Vzájemný obchod se zlepšuje zejména se státy, s kterými byla bilance ČR v předchozím období pasivní. Jde jak o významné trhy EU, zejména Francii a Itálii, tak o trhy Číny či Spojených států.

Zářijové výsledky doplnily obrázek o vývoji zahraničního obchodu ČR v prvních třech čtvrtletích roku 2005. Jeho obrat se podle údajů ČSÚ zvýšil o 6,2 %, tedy o 156,9 miliardy Kč. „Objem českého zahraničního obchodu dosáhl 2 696,2 miliardy korun, přičemž na meziročním růstu se z téměř 70 % podílel vývoz. Ten meziročně roste v průměru o 8,6 procenta a je o polovinu vyšší, než průměr všech  zemí EU. Česká republika také jako jediná z nových zemí Evropské unie udržuje dlouhodobě aktivum svého zahraničního obchodu,“ říká k výsledkům zahraničního obchodu generální ředitelka CzechTrade Jitka Hanzlíčková. Přebytek českého zahraničního obchodu v prvních třech čtvrtletích roku dosáhl 45,3 miliardy Kč ve srovnání se schodkem 15,4 mld. Kč ve stejném období loni. Díky posilování koruny je dynamika exportu ještě výraznější po přepočtu na EUR, kde vývoz dosahuje meziročního růstu 16,5 %.
Domácí vývoz v září rostl zejména díky strojům a automobilovému průmyslu


S bilancí českého zahraničního obchodu „cvičí“ zejména strojírenství a automobilový průmysl. A to jak v duchu pozitivním - přírůstek aktiva v obchodě se stroji a dopravními prostředky dosáhl 4,5 miliardy Kč, tak negativním, skrze zářijovou kulminaci cen ropy, která naopak zatížila dovoz o další 4 miliardy Kč. Z teritoriálního pohledu vzrostl export do vzdálenějších zemí EU, zejména do Francie a Itálie a na klíčové trhy mimo EU: Číny, USA a Japonska. „Významu českého strojírenství a jeho dobrému jménu ve světě odpovídá i zájem zahraničních partnerů v podobě cílených poptávek, které k nám přicházejí prostřednictvím bezplatné služby CzechTrade „Your Czech Supplier“. Z každoročních zhruba 5500 poptávek připadá na strojírenství více než polovina, téměř třetina z nich je pak směrována z francouzského trhu, kam celkový meziroční export ČR vzrostl o 30 %,“ dokládá zájem francouzských partnerů Jitka Hanzlíčková. Dlouhodobá spolupráce francouzských a českých strojírenských firem při výrobě a vývoji v oblasti strojírenství i automobilového průmyslu se odvíjí jak na úrovni malých a středních firem, tak v podobě velkým investic. Ve dnech 15. – 18. listopadu se v Paříži české firmy z oblasti strojírenství, automobilového průmyslu a plastů představí na největším světovém veletrhu subdodavatelského průmyslu MIDEST 2005.


Z dalších evropských ekonomik posílil export do Itálie (meziročně o 12 %), Polska, Švédska a Velké Británie. Nedaří se naopak ekonomice sousedního Německa, což ovlivnilo také český vývoz na německý trh poklesem přebytku o 2,1 miliardy Kč. „Potíže německé ekonomiky se projevují dalším růstem úpadků v segmentu malých a středních firem. Podle údajů spolkového statistického úřadu ukončilo v Německu svoji činnost v první polovině roku 2005 kolem 212 tisíc MSP, což bylo téměř o desetinu více, než v uplynulém období loňského roku. Klesl také počet přihlášených živností a nově založených malých podniků, jejichž počet ještě v roce 2004 vzrostl o 25 %,“ dodává Jitka Hanzlíčková
Oživil také export do třetích zemí
Oživuje naopak český vývoz na klíčové trhy mimo EU. Vývoz do USA meziročně stoupl o 22 % (bilance se zlepšila o 1,2 mld. Kč), obchod s Ukrajinou se zlepšil o 2,7 mld. Kč. Příznivě lze hodnotit také zlepšení bilance s Čínou o 2,3 mld. Kč při vědomí růstu celkového čínského exportu o 32 % za prvních osm měsíců roku a růstu dovozů jen o 14,9 %. Na čínském trhu se v závěru října společně s CzechTrade představila exportní aliance Česká dobývací technika. Po návštěvě čtyř nejvýznamnějších důlních oblastí v provinciích Činy se rýsuje zájem o dodávky českých technologií. „Zástupci vedení jednotlivých dolů projevili zájem především o dorozumívací techniku a signalizaci pro odbavování lidí v případě poruchy či havárie dolu. Pro povrchové doly jednáme o dodávkách rypadel, bagrů a aut záměnou za starší technologii. Partneři také projevili zájem o dodávky elektrických zařízení, zejména trafostanic a elektromotorů pro vysoké napětí a o důlní lokomotivy,“ říká k jednáním Jiří Šářec, výkonný ředitel aliance Česká dobývací technika.
Pro zájemce o vstup na severoamerické trhy USA a Kanady z řad tuzemských podnikatelů a exportérů připravuje CzechTrade na polovinu prosince seminář s řediteli zahraničních kanceláří v Chicagu a Torontu.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy