SZPI: Obchodníky čekají v nejbližší dnech velké kontroly

07.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. listopadu (ČTK) - Obchodníky v nejbližších dnech zřejmě čekají rozsáhlé kontroly, jejichž společnou přípravu již podle informací ČTK zahájila Česká obchodní inspekce (ČOI), Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), Státní veterinární správa (SVS) a živnostenské úřady. Kontrolní akce by podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana měla trvat celý listopad, kdy v obchodech začínají velké předvánoční nákupy.

"Koordinace kontrol dozorových úřadů již probíhá a společné kontroly budou v nejbližších dnech zahájeny. Konkrétní termíny ani provozovny, kde kontroly budou prováděny, z pochopitelných důvodů není možné dopředu sdělovat," řekla dnes ČTK mluvčí SZPI Daniela Kolejková. Mluvčí ČOI Miloslava Fléglová nechtěla tyto informace příliš komentovat. "Naše kontroly probíhají standardním způsobem a k nějakému zvýšení počtu kontrol jsme zatím nevydali pokyn," uvedla Fléglová. Podobně se vyjádřil i mluvčí SVS Josef Duben.

Urban již minulý týden po jednání s ministrem zemědělství Petrem Zgarbou avizoval, že obchodníci musí tento týden počítat se zahájením velké kontrolní akce, do které se kromě ČOI, SZPI a SVS zapojí i živnostenské úřady. "Výsledkem toho (schůzky s ministrem Zgarbou) je dohoda, že listopad využijeme jako měsíc, kdy budeme maximálně tvrdí a využijeme všechny síly, které má stát k dispozici, a to proto, že se blíží Vánoce a chceme, aby zákazníci na Vánoce mohli v klidu nakupovat," uvedl Urban v nedělním diskusním pořadu televize Nova

Obchodníci se zvýšení počtu kontrol nebojí. "V našich obchodech probíhá v posledních týdnech výrazně větší množství kontrol než dříve a jejich výsledky prokázaly, že náš systém zajištění čerstvosti a kvality potravin je naprosto funkční," řekl dnes ČTK Dominique Coulombel ze společnosti Carrefour ČR.

Kontroly letos pro obchodníky nedopadly dobře. Například prověrky SZPI letos v 18 velkoprodejnách odhalily manipulaci s dobou trvanlivosti a další nedostatky, včetně prodeje prošlých potravinářských výrobků a zkaženého masa. Také ČOI se letos po problémech s novoročními výprodeji více zaměřila právě na obchodní řetězce. Za devět měsíců v nich uskutečnila 2730 kontrol a ve 649 případech inspektoři zjistili porušení některého zákona nebo obecně závazných právních předpisů. Závadné maso i špatně označené potraviny odhalily v několika prodejnách nedávné kontroly SVS.

Urban chce proto společně se Zgarbou prosadit zvýšení pokut pro nepoctivé obchodníky až na 50 milionů korun. Vyšší pokuty by obchodníkům mohly podle Urbana hrozit již od začátku příštího roku. Svaz obchodu a cestovního ruchu to však považuje za populismus.

Obchodní řetězce kvůli výsledkům kontrol většinou zpřísnily své kontrolní mechanizmy. Například obchody Albert a Hypernova zdvojnásobily kontrolu nabízených potravin. Jejich mateřská společnost Ahold si navíc najala externí firmu, jejíž pracovníci chodí do obchodů na utajené kontrolní nákupy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK