Americké akcie dopoledne mírně vzrostly

07.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 7. listopadu (ČTK) - Americké akcie dopoledne mírně vzrostly díky klesajícím cenám ropy. Akcie ropných koncernů ale kvůli levnější ropě klesaly. Na náladu investorů dolehl i spor společností Johnson & Johnson a Guidant.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času posílil o pětinu procenta na 10.550,5 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se v poledne zvýšil o nepatrných 0,07 procenta na 2170,9 bodu.

Se společností Johnson & Johnson se soudí výrobce lékařských zařízení Guidant, který usiluje o dokončení fúze za 25 miliard dolarů. Akcie J&J po zveřejnění zprávy o soudní při vykazovaly největší pokles mezi tituly Dow Jonesova indexu.

"Spor J&J a Guidantu může zhoršit náladu na trhu," uvedl šéf akciových transakcí ze společnosti Stephens Inc. "Kolem právního sporu jsou určité otázky a to má pravděpodobně na dění na trhu vliv," dodal.

Pokles cen ropy poslal dolů i akcie ropných společností. Dolů šly například Exxon Mobil a ConocoPhillips. Barel americké lehké ropy dnes v New Yorku zlevnil o 78 centů na 59,85 dolaru díky mírnému počasí na severní polokouli. Obnovující se aktivity v odvětví po hurikánech také tlumí obavy z nedostatečného zásobování trhu rafinerskými produkty, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK