Západoevropské akcie po spekulacích o akvizicích a fúzích rostly

07.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 7. listopadu (ČTK) - Západoevropské akcie v pondělí posilovaly podpořeny spekulacemi o možných fúzích a akvizicích v elektrárenském sektoru. Posílení elektrárenských společností překonalo pokles ropných firem, způsobený propadem cen ropy, i zhoršenou náladu investorů, ovlivněnou slabším výkonem akcií na americkém trhu.

Analytici očekávají další růst cen evropských akcií. "Obecně si myslíme, že evropské akcie jsou stále na této hladině dost levné a očekáváme, že silnější podpora přijde z dalších pozitivních zpráv o zisku a dalších spekulací o fúzích a akvizicích," prohlásil stratég ABN AMRO Rolf Elgeti.

Zpráva o mírnějším počasí v USA poslala dolů ceny ropy o více než dolar a ropné společnosti v čele s firmami Total, ENI a BP oslabily. Největší ztráty dnes zaznamenala letecká společnost Ryanair, která sice zvýšila čistý zisk, avšak dodala, že se obává zimní sezony.

Energetická společnost Scottish Power stoupla o 3,4 procenta díky spekulacím, že jedná o nabídce na převzetí s německou E.ON. Podle listu The Sunday Times má však o firmu zájem i konkurenční Scottish & Southern Energy. Zprávy přinesly naději na další spojování v sektoru a pomohly k růstu i dalším firmám z odvětví, napsala agentura Reuters.

Závěrečné výsledky západoevropských burz:

Frankfurt (DAX) 5024,20 bodu (+ 0,26 pct),

Londýn (FTSE 100) 5460,80 (+ 0,69 pct),

Paříž (CAC-40) 4503,65 (+ 0,04 pct),

Západní Evropa (DJ Eurostoxx 50) 3362,83 (+ 0,23 pct),

Západní Evropa (FTSEurofirst 300) 1225,19 (+ 0,34 pct).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK