Inflace v říjnu výrazně vzrostla na 2,6 procenta

08.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. listopadu (ČTK) - Meziroční inflace v říjnu výrazně vzrostla na 2,6 procenta ze zářijových 2,2 procenta a zaznamenala nejvyšší růst v letošním roce. Na zvýšení se nejvíce podílely ceny zemního plynu, které stouply o 21,3 procenta, a vzestup koncesionářských televizních a rozhlasových poplatků. Meziměsíčně se ceny zvýšily o 0,9 procenta, informoval Český statistický úřad.

Dominantní 54procentní podíl na meziročním růstu spotřebitelských cen měly ceny vody, energií a paliv. Druhý největší podíl na růstu cenové hladiny měly nadále ceny dopravy, tento podíl se však snížil o deset procentních bodů na 23 procent. Naopak na snížení cenové hladiny působily ceny odívání a obuvi, bytového zařízení a vybavení domácnosti.

Ceny zemního plynu meziročně vzrostly o 21,3 procenta po 14,7procentním růstu v září. K růstu inflace významně přispěly také televizní a rozhlasové poplatky, které se zvýšily o 33,3 a 21,6 procenta. Ceny potravin a nealkoholických nápojů vzrostly o 0,3 procenta, zatímco v září se stejným tempem snížily.

Meziměsíčně spotřebitelské ceny stouply o 0,9 procenta, což je nejvyšší přírůstek od ledna 2004. Nárůst způsobilo hlavně zvýšení administrativně ovlivňovaných cen o 3,1 procenta, zatímco tržní ceny zůstaly jako celek stabilní. Meziměsíční pokles cen nastal pouze v oddílech zdraví a doprava. Klesly totiž sezonní ceny lázeňských pobytů a ceny pohonných hmot se po výrazném zářijovém růstu v říjnu snížily o dvě procenta.

Průměrná meziroční míra inflace za posledních 12 měsíců činila v říjnu dvě procenta. Zůstala tak na stejné úrovni jako v září.

Podle posledních údajů statistického úřadu Eurostat se v Evropské unii meziroční míra inflace v září zvýšila na 2,5 procenta z předchozích 2,2 procenta. Nejvýraznější nárůst zaznamenalo Lotyšsko, kde spotřebitelské ceny meziročně stouply o 7,4 procenta. Ve Finsku a Švédsku se ceny naopak zvýšily pouze o 1,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK