Japonské akcie mírně klesly, objem obchodů je ale na rekordu

08.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 8. listopadu (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu se dnes snižovaly, objemy obchodů ale vystoupily na novou rekordní úroveň. Investoři dnes vybírali zisky u bank, naopak nový zájem se projevil u akcií výrobců oceli. Na devizovém trhu pokračuje v růstu dolar, který je na dvouletém maximu k euru.

Index Nikkei 225 se snížil o 24,87 bodu a den uzavřel poklesem o 0,18 procenta na 14.036,73 bodu. Podobně širší index Topix klesl o 0,11 procenta na 1497,53 bodu.

Burza v Tokiu je po New Yorku druhá největší na světě a dnes zaznamenala největší objemy obchodů ve své 56leté historii. Na hlavním trhu burzy vyměnilo majitele 4,56 miliardy akcií, což je vysoko nad předchozím rekordem z 2. listopadu. To se zobchodovalo 3,70 miliardy akcií.

V posledních dnech se výrazně zvýšily akcie bank a některých těžebních firem, které kvůli předchozímu zhodnocení dnes upadly v nemilost investorů. Podle analytiků jsou ale investoři naladěni k dalšímu růstu trhu, protože sázejí na pokračující obnovu japonské ekonomiky.

"Teď, když je nálada na trhu tak silná, se nám zdá všechno příznivé," prohlásil poradce makléřské společnosti Tachibana Securities Masaharu Sakudo. Poukazuje přitom na růst firemních zisků, růst trhu jako celku, a také na to, že se v Japonsku vždy na konci roku vyplácejí prémie. Část peněz pak směřuje do akcií, připomíná agentura Reuters.

Na devizovém trhu pokračuje v růstu dolar, který za poslední dva týdny silně zpevnil. Vůči euru je nejsilnější za dva roky a zhruba na dvouletém maximu je i vůči japonskému jenu. Kurz dolaru se zvyšuje díky vysokým úrokovým sazbám v USA, které se do budoucna zřejmě ještě zvýší.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,1728 USD, a dále tak výrazně zpevnil z předchozích 1,1807 USD, kde byl v pondělí. Vůči japonskému jenu však nepatrně korigoval na 117,81 ze 117,96 JPY, euro k jenu ale výrazně kleslo na 138,21 ze 139,29 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK