Koruna k euru stagnovala na 29,28 Kč/EUR, pomáhá jí inflace

08.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. listopadu (ČTK) - Koruna po zahájení obchodů stagnuje k euru na 29,28 Kč/EUR, řekl ČTK Tomáš Vlk ze společnosti Patria Online. Česká měna sice zahájila slabší kolem 29,30 Kč/EUR, vzápětí jí však pomohly výsledky říjnové inflace, jejíž růst byl vyšší, než očekával trh. Vyšší ceny totiž zvyšují pravděpodobnost dalšího růstu úrokových sazeb, čímž se koruna stává atraktivnější pro investory. K dolaru koruna oslabila na 25 Kč/USD.

Obchodování je však klidnější než v pondělí. Přesto přetrvává negativní vliv některých středoevropských měn. Maďarský forint může oslabit poté, co šéf centrální banky Zsigmond Jarai varoval, že trhy mohou Maďarsko výrazně potrestat za neudržitelné deficity. Nejistota ale panuje i v Polsku, které ve čtvrtek čeká hlasování o důvěře novému kabinetu. Investoři tak zachovávají opatrnost a polský zlotý oslabuje.

Obchodování s dolarem zůstává pod vlivem neustále rostoucích úrokových sazeb v USA. Americká měna tak raketově roste a obchoduje se na dvouletém maximu k euru 1,1715 USD/EUR. Podle Vlka je ale možné, že za oslabováním eura stojí i nepokoje ve Francii, jejichž konec je zatím v nedohlednu.

Meziroční inflace v říjnu výrazně vzrostla na 2,6 procenta ze zářijových 2,2 procenta. Na zvýšení se nejvíce podílely ceny zemního plynu, které stouply o 21,3 procenta, a vzestup koncesionářských televizních a rozhlasových poplatků. Meziměsíčně se ceny zvýšily o 0,9 procenta, informoval dnes Český statistický úřad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK