Zgarba prý chce výměnu části výkonného výboru, který řídí činnost PF

08.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHAH 8. listopadu (ČTK) - Ministr zemědělství Petr Zgarba bude zřejmě na dnešním zasedání prezidia Pozemkového fondu prosazovat výměnu části výkonného výboru, který činnost fondu přímo řídí podle pokynů prezidia. Řekl to dobře informovaný zdroj, který si nepřál být jmenován. Vyměněni by měli být hlavně lidé z vedení výboru. Důvodem je to, že fond umožnil spekulantům získat lukrativní pozemky v okolí Prahy i na řadě míst v ČR.

Prezidium jako vrcholný orgán fondu jmenuje desetičlenný výkonný výbor, v jehož čele stojí Josef Miškovský, místopředsedy jsou Karel Machovec a Josef Brožík. Kvůli pochybení při převodech pozemků byl z funkce člena výkonného výboru v červenci odvolán Roman Skopal.

Zgarba již dříve uvedl, že chce prosadit i obměnu devítičlenného prezidia. Tento vrcholný orgán fondu ale volí Poslanecká sněmovna a proto bude obměna předmětem koaličního jednání. To by se mělo konat příští týden.

Opoziční ODS tvrdí, že transakce s pozemky vyvolávají podezření z ministrovy spoluúčasti na spekulaci za dvě miliardy korun. Zgarba dříve obvinění označil za nehoráznost.

Prezidium PF vzhledem k blížícímu se termínu restituční tečky letos v červnu rozhodlo, že s ohledem na nedostatek pozemků v Praze a jiných velkých městech má být všem, kteří se soudně domáhají určitého pozemku, žalovaný pozemek převeden. Usnesení o tvz. zvláštním režimu bylo zrušeno 1. července.

Mezitím ale fond spekulantům vydal lukrativní pozemky v okolí Prahy, na nichž obchodníci mohou vydělat přes dvě miliardy korun, ale i na dalších místech republiky. Celkem jde o 600 hektarů.

Podle zdroje obeznámeného se situací bylo základní chybou nastavení zvláštního režimu prezidiem. Úředníci prý ale až podezřele rychle převedli pozemky spekulantům, což bylo v kompetenci lidí z výkonného výboru.

Zásadní změny v orgánech Pozemkového fondu požaduje i premiér Jiří Paroubek. Ministr Zgarba by podle Paroubka měl v této věci rozhodnout co nejdříve.

Předsedou prezidia PF je Zgarba, místopředsedou Pavel Rybníček, členy pak Jiří Hladík, Jan Kender, Martin Kocourek, Zuzana Moravčíková, František Střeleček, Milada Fritzová a Karel Večeře.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK