Český obranný průmysl zamířil do Anatolie

08.11.2005 | , CzechTrade
Tiskové zprávy


Dnes a zítra 8. a 9. 11. agentura CzechTrade představí vybrané výrobce z oblasti obranného průmyslu při příležitosti Sympozia Military Medical Academy v turecké Ankaře. Smyslem akce je podpořit export českých firem v oblasti protichemických prostředků, detekce, prostředků na dekontaminaci prostředí, vojenského materiálu, jako jsou protichemické obleky a podobně.

Prezentace je organizována na základě poptávky a zájmu o tyto komodity a její součástí je i výstava produktů a modelů v prezentačním prostoru, vybaveným potřebnou security službou s ohledem na strukturu účastníků z citlivých organizací. Jedná se o největší specializovanou prezentaci v tomto oboru v Turecku.

Obranný průmysl je velice perspektivní a strategický obor, zasahující do mnoha disciplín průmyslových odvětví. Komodity vystavujících firem se dobře uplatní jak v oblasti vojenského materiálu, tak v oblasti požární techniky a civilní obrany. V České republice má výroba tohoto charakteru dlouholetou tradici, založenou na dostupnosti technicky vzdělané a kreativní pracovní síly. „Touto prezentací se snažíme přesvědčit odbornou veřejnost v Turecku a nabízet komplexní produktovou politiku od dodávání materiálu až po konečné dodávky,“ říká Jitka Hanzlíčková, generální ředitelka proexportní agentury CzechTrade, „naším cílem je vytvořit dobré podmínky pro úspěšný zahraniční obchod společností z obranného průmyslu, ale i podporovat spolupráci jednotlivých firem mezi sebou v rámci exportní aliance NBC,“ dodává Hanzlíčková.

CzechTrade při této příležitosti získává i pro tuzemské firmy, které se prezentace v Ankaře přímo neúčastní, důležité kontakty na potenciální oborově zaměřené odběratele v Turecku. V rámci programů rozvoje Turecka vytyčila vláda za současné politické situace a objevujících se přírodních katastrof i různých jiných útoků, jako jednu ze svých priorit právě oblast protichemické obrany do něhož řadí i požární ochranu. 90 % všech potřebných výrobků a zařízení se v současné době dováží, v roce 2003 dosáhl objem dovozů částky téměř 1 mld. USD, turecká vláda vyčlenila více než 2,6 mld USD na plán ochrany obyvatelstva a životního prostředí do konce roku 2007. Některé projekty se již začínají realizovat, jiné jsou ve stádiu příprav a vyhlašování tendrového zadání s účastí zahraničních firem.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy