Koruna odpoledne posílila k dolaru zpět na 24,87 Kč/USD

08.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. listopadu (ČTK) - Česká měna posílila v úterý odpoledne k dolaru po úvodním propadu nad hranici 25,00 Kč/USD na závěrečných 24,87 Kč/USD. Změny kurzu vyvolal překotný vývoj na eurodolarovém trhu. K euru koruna posílila o tři haléře na 29,27 Kč za euro, kde stála po 17:00. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce společnosti Patria.

"Obchodování s korunou se po ranním výkyvu směrem dolů začalo ubírat k mírnému posilování. Lehce pozitivní vliv dnes měla nad očekávaní vyšší inflace. Negativní náznaky z regionu nakonec nepřinesly pokles, naopak odpolední posílení forintu mělo i na ostatní měny ve střední Evropě mírně pozitivní vliv," uvedl analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Domácí měna posílila s tím, jak si trh vyložil vyšší inflaci jako příslib vyšších úrokových sazeb, míní analytik Volksbank Vladimír Pikora. Zahraniční investoři již podle něj zřejmě nebudou korunou financovat své spekulace na okolních trzích, kde jsou vyšší úrokové sazby. "Naopak své předešlé korunové spekulativní dluhy budou splácet, což by mělo koruně pomoci k posílení v horizontu několika týdnů," podotkl.

Dolar při své cestě vzhůru při překonání dvouletých maxim narazil těsně před hladinou 1,1700 USD/EUR na vybírání zisků, které však vzhledem k předchozímu vývoji není příliš výrazné. Před 17:00 se obchodoval na 1,1765 USD/EUR. Americká měna se během dne stabilizovala kolem hodnoty 1,1725 dolaru za euro, trh však znejistěla další prohlášení o sazbách ECB, podotkl Vlk.

Meziroční inflace v říjnu výrazně vzrostla na 2,6 procenta ze zářijových 2,2 procenta. Na zvýšení se nejvíce podílely ceny zemního plynu, které stouply o 21,3 procenta, a vzestup koncesionářských televizních a rozhlasových poplatků. Meziměsíčně se ceny zvýšily o 0,9 procenta, informoval dnes Český statistický úřad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK