Akcie předních amerických korporací dopoledne klesaly

08.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 8. listopadu (ČTK) - Akcie předních amerických korporací šly v úterý dopoledne dolů. Investoři prodávali zejména emise stavebních firem poté, co přední stavitel domů Toll Brothers Inc. přinesl znepokojivý výhled hospodaření. Odvětví stavebních firem představuje významný faktor pro růst ekonomiky USA.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času klesl o čtvrt procenta na 10.560 bodů. Index trhu Nasdaq se v poledne ale zvýšil na 2180,3 bodu, když téměř o 0,1 procenta posílil.

Akcie Toll Brothers spadly téměř o 12 procent na 34,85 dolaru. Stavitel luxusních domů sice zveřejnil rekordní tržby za poslední čtvrtletí svého fiskálního roku, přišel ale s varováním, že počty předaných nových domů i zisky v dalším roce pravděpodobně klesnou.

Toll Brothers navíc oznámila, že jí pokles poptávky na některých trzích omezí možnost zvýšit ceny. Pokles emise Toll Brothers se pak projevil i v indexu stavebních firem agentury Dow Jones. Index se snížil o 6,2 procenta, což je jeho největší jednodenní pokles od listopadu 2002, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK