ČSÚ zřejmě bude moci využívat databáze státní správy

10.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. listopadu (ČTK) - Český statistický úřad si chce do budoucna potřebné informace nově sám vyhledávat v databázích státu, aby je nemusel požadovat po lidech a firmách. Počítá s tím novela zákona o statistické službě, kterou dnes sněmovně doporučil přijmout její rozpočtový výbor. O konečné podobě předlohy by měla sněmovna hlasovat na schůzi, která začne v úterý 22. listopadu.

"Změnou dojde ke značnému zefektivnění státní statistické služby, k lepšímu přístupu ke statistickým údajům, ke zpřesnění a lepší využitelnosti," řekl poslancům již v prvém čtení ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Nyní se často stává, že údaje, které lidé nebo firmy poskytují veřejné správě, po nich později opět požaduje ČSÚ. "Novela zákona by měla umožnit statistikům přístup do některých nových velkých databází veřejné správy, aby ČSÚ snížil zátěž respondentů," řekl již dříve mluvčí úřadu Roman Prorok.

ČSÚ by tak měl například získat větší přístup do dat ministerstva financí. Statistici již nyní mají přístup do některých daňových registrů, které používají například při dopočítávání údajů o hrubém domácím produktu.

Další výhodou by měla být možnost využívat všechna data z evidence obyvatel od ministerstva vnitra, řekl vrchní ředitel sekce obecné metodiky a registrů ČSÚ Jan Matějček. Úřad podle něj jde návrhem novely zákona o statistické službě naproti zákonu o sdílení dat, který připravuje ministerstvo informatiky.

Poslanci ale projednávání předlohy mírně zkomplikovali tím, že k ní připojili nesouvisející novely zákonů o dani z přidané hodnoty a o cenách. Poslanec Svatomír Recman upozornil, že pokud sněmovna předlohu přijme i s uvedenými novelami, tak se proti tomu může postavit Senát. Ve sněmovně by pak k přehlasování Senátu muselo pro zákon zvednout ruku minimálně 101 poslanců, čímž se podle Recmana poslanci zbytečně vystavují problémům.

Účinnost předlohy by měla být prvním dnem následujícího měsíce po dni vyhlášení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK