Penzijní fondy letos zvýšily zisky o 1,5 miliardy na 3,46 mld. Kč

10.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. listopadu (ČTK) - Penzijní fondy vytvořily za tři čtvrtletí zisk 3,46 miliardy korun, což bylo o 1,49 miliardy více než ve stejném období loni. Na konci září bylo penzijně připojištěno 3,213 milionu osob, což bylo o 265.000 více než počátkem roku. Informovala o tom Asociace penzijních fondů. Penzijní připojištění využívá již téměř třetina Čechů a přes 60 procent práceschopných obyvatel.

"Hlavním důvodem vysokého zájmu o spoření je intenzivní debata o potřebě penzijní reformy a motivace zaměstnavatelů," řekl výkonný ředitel PF České pojišťovny Tomáš Matoušek. Počet účastníků, kterým přispívá na penzijní připojištění zaměstnavatel, podle asociace narůstá. K 30. září získalo příspěvek zaměstnavatele 756.000 připojištěných, tedy o 26,5 tisíce více než v pololetí.

Růst zisku ve třetím čtvrtletí odráží podle odborníků pokračující pozitivní vývoj českého kapitálového trhu, zejména jeho akciové části. Investiční strategie penzijních fondů si přitom i v uplynulém čtvrtletí zachovala konzervativní profil. Celkem přes 72 procent z objemu investic bylo umístěno v dluhopisech, skoro deset procent pak na termínovaných vkladech a účtech.

Objem peněz evidovaných ve prospěch účastníků penzijního připojištění koncem září přesáhl 107 miliard Kč, což je o čtyři miliardy korun více než na konci druhého čtvrtletí a o 13 miliard více než na konci loňského roku. Při srovnání se stavem na konci stejného období loni, kdy bylo na účtech účastníků 89 miliard Kč, jde o více než dvacetiprocentní nárůst.

Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Na trhu pokračuje koncentrace, nyní zbylo 11 z původních 44 fondů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK