Praha zažalovala převody části půdy, již získali od PF překupníci

10.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. listopadu (ČTK) - Hlavní město Praha podalo žaloby na neplatnost smluv, podle nichž Pozemkový fond převedl dva pozemky v Uhříněvsi soukromým podnikatelům. Jde zhruba o 77 hektarů, které fond převedl letos v červnu v rámci tzv. zvláštního režimu. Ten umožňoval překupníkům získat lukrativní půdu po celé zemi. Zmíněné pozemky byly vydány v rozporu se zákonem, protože do nich zčásti zasahuje veřejně prospěšná stavba, uvedli zástupci města na dnešní tiskové konferenci.

"Pokud má magistrát tato podezření, ať se obrátí na soud a ten nechť rozhodne," reagoval mluvčí Pozemkového fondu Michal Bureš.

Pozemkový fond, který spravuje státní zemědělské nemovitosti, umožnil podle dosavadních informací spekulantům získat lukrativní pozemky v okolí Prahy v rozsahu asi 170 hektarů. Vydělat na nich mohou asi dvě miliardy korun. Zčásti šlo o půdu v Uhříněvsi.

Na základě změny územního plánu schválené v listopadu 2004 jsou dva z pozemků v Uhříněvsi dotčené trasou jihovýchodní části silničního okruhu, tedy veřejně prospěšnou stavbou. Měly proto být podle zákona vyloučeny z převodů na osoby, které drží nárok na vydání náhradní půdy v rámci restitucí. "Pozemkový fond byl v době uzavření smluv na tyto pozemky o změně územního plánu prokazatelně informován," uvedl náměstek pražského primátora Rudolf Blažek.

"Převod pozemků v Uhříněvsi je od samého počátku pochybný a zavání pozemkovými spekulacemi a korupcí. A teď se navíc ukázalo, že u části pozemků v Uhříněvsi byl i protiprávní, protože parcely nesměly být vůbec vydány," uvedl primátor Pavel Bém. Praha podle něj prověřuje všechny převody půdy ze správy Pozemkového fondu, které byly uskutečněny letos v létě v době platnosti zvláštního režimu. Praha zřejmě zažaluje také vydání zhruba 8000 metrů čtverečních v Ďáblicích a možná i další převody.

Pozemkový fond byl zřízen, aby vypořádával restituční nároky oprávněných osob na náhradní pozemky a prodával státní zemědělskou půdu. Prezidium letos v červnu vzhledem k blížícímu se termínu restituční tečky rozhodlo, že s ohledem na nedostatek pozemků ve velkých městech má být všem, kteří se soudně domáhají určitého pozemku, žalovaná parcela převedena. Zájemci si tak mohli ukázat žalobou na půdu, kterou chtějí. Zvláštní režim byl kvůli obavám ze spekulací v červenci zrušen. Celkem bylo v rámci něj vydáno asi 600 hektarů půdy po celé ČR.

Kvůli této aféře byla odvolána část výkonného výboru PF a vláda schválila návrh na odvolání všech členů prezidia fondu. Tuto věc musí ještě projednat Poslanecká sněmovna. Nejnověji se objevily spekulace, že ministr zemědělství Petr Zgarba bude kvůli kauze rovněž odvolán.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK