Deficit zahraničního obchodu USA vystoupil na nový rekord

10.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 10. listopadu (ČTK) - Bilance zahraničního obchodu Spojených států v září skončila deficitem 66,1 miliardy dolarů. To je nový rekord v historii USA, oznámila dnes americká vláda. Předchozí rekord byl z února a jeho hodnota činila 60,4 miliardy dolarů. Analytici v anketě agentury Reuters s rekordním deficitem počítali, ale předpokládali, že bude činit jen 61 miliard.

Nárůst schodku způsobily rekordní ropné ceny po hurikánu Katrina spolu s poklesem celkového vývozu. Deficit se proti srpnu zvýšil o 11,4 procenta. Jde o jeho nejvyšší meziměsíční nárůst od června 2004.

Cena americké ropy dosáhla v srpnu po Katrině rekordních 70,85 dolaru za barel. Hurikán odstavil značný podíl rafinerií a ropné těžby v Mexickém zálivu.

Cena dovážené ropy dosáhla v září rekordních 57,32 dolaru za barel. Následkem toho vzrostl deficit zahraničního obchodu USA se státy kartelu OPEC na nové maximum 9,1 miliardy dolarů. Objem dovážené ropy přitom klesl na nejnižší úroveň od února 2003, uvedlo ministerstvo obchodu USA.

Kvůli rekordní hodnotě dovážené ropy se celkový dovoz zvýšil o 2,4 procenta na 171,3 miliardy dolarů, což je také rekord. Nového maxima dosáhl i dovoz potravin, krmiv pro zvířata, průmyslových dodávek a materiálů. Téměř rekordní byl import služeb.

Vývoz ze Spojených států se v září snížil o 2,6 procenta na 105,2 miliardy dolarů. Jde o nejvyšší pokles vývozu od teroristických útoků na USA ze září 2001, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK