ČEZ definitivně navýšil podíl ve Škodě Praha na sto procent

10.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. listopadu (ČTK) - Energetická společnost ČEZ navýšila akciový podíl ve společnosti Škoda Praha na sto procent. O vytěsnění menšinových akcionářů rozhodla valná hromada Škody Praha na konci srpna, vlastnická práva k akciím Škoda Praha přešla na ČEZ k 5. listopadu. Firma o tom dnes informovala v tiskové zprávě. ČEZ menšinovým akcionářům vyplatí 350 korun za jednu akcii.

"Pro naši společnost se jedná o další významný milník v cestě za stabilizací a upevnění naší pozice na trhu," uvedl generální ředitel společnosti Škoda Praha Jiří Smola. ČEZ dosud držel ve Škodě Praha 97,6procentní akciový podíl. V létě přijatý zákon však nově podnikům, které v dceřiných firmách vlastní více než 90procentní podíly, umožnil vykoupit ostatní menšinové akcionáře.

Škoda Praha v pololetí hospodařila se ztrátou 21 milionů korun při tržbách 316 milionů. Na letošní rok inženýrsko- dodavatelská plánuje zisk zhruba 50 milionů korun při tržbách přesahujících dvě miliardy.

Jedním z nejvýznamnějších obchodních případů firmy je nyní příprava projektu obnovy zařízení elektrárny Tušimice II právě pro ČEZ. Škoda Praha též zahajuje výstavbu nového energetického zdroje v Kladně a projekt New Talkha v Egyptě. Škoda Praha je také podle Smoly blízko podpisu kontraktu na stavbu dvou bloků tepelné elektrárny ve Vietnamu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK