ÚOHS zahájí správní řízení s RWE Transgas

10.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. listopadu (ČTK) - Antimonopolní úřad zahájí v nejbližší době správní řízení s dominantním dovozcem zemního plynu RWE Transgas. Uvedl to server Euro Online. "Prošetříme, zda nezneužívají svého dominantního postavení na českém trhu se zemním plynem," cituje Euro předsedu ÚOHS Martina Pecinu. Úřad se domnívá, že toto šetření přesahuje do zahraničí, a proto chce koordinovat svůj postup německým antimonopolním orgánem a Evropskou komisí, uvedl server.

"Máme podnět od společnosti MVV Energie, kvůli kterému jsme si vyžádali informace od Energetického regulačního úřadu, na základě toho jsme rozhodli zahájit správní řízení s RWE Transgas. Současná situace není v pořádku, proto musíme nějak reagovat," uvedl Pecina.

RWE Transgas však obvinění odmítá. "Firma je přesvědčena o správnosti svého jednání a postupu na liberalizovaném trhu. S antimonopolním úřadem budeme intenzivně spolupracovat, pokud oznámí, že s námi zahájil správní řízení," reagoval mluvčí firmy Martin Chalupský.

Úřad chce podle Eura zkoumat hlavně smlouvy o dodávkách zemního plynu, které firma uzavírá se svými největšími odběrateli. Některé z nich odmítají smlouvy podepsat, protože je pokládají za nevýhodné.

Také podle Energetického regulačního úřadu RWE Transgas po otevření trhu neoprávněně zvyšoval ceny. RWE tvrzení úřadu odmítl. ERÚ však bude od ledna opět regulovat ceny plynu všem zákazníkům.

Pecina již v září řekl, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zvažuje, zda zahájení správní řízení se společností RWE Transgas kvůli cenám plynu. Ve správním řízení hrozí firmám pokuta ve výši až deset procent z jejich obratu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK